De Dienst wilde eens uitzoeken of er verschil is tussen boter en boter en ontdekte dat het allemaal één pot nat was. Tenminste, dat concludeer je als kijker. Ik zag vooral dat ze dat wilden ontdekken. De montage suggereert dat het botermaken van ambachtelijke botermakeres Mieny Tuten net zo gaat als in de fabriek. Het interview met de boterverpakker in de Ardennen suggereert dat alle boter hetzelfde is, behalve dan een verschilletje tussen stal- en weideboter en boter met wat anders gevoerde koeien. De smaaktest waarin Tuten Campina-fabrieksboter verslijt voor haar eigen ambachtelijke product moet de klap op de vuurpijl zijn. Alles is krek eender, alleen de prijs verschilt. O ja, en boter van zelfboteraars moet je niet hebben want die stoppen hun boter in een papieren in plaats van een zilveren of gouden wikkeltje. Boterverkoper Piet Buur laat daar geen misverstand over bestaan.
Nee dus, zo zit het niet.
De boterwereld zit wat ingewikkelder in elkaar. Er is een reden waarom sommige fabrieksboter spat in de pan. Er zijn verschillende processen om boter te maken, vooraf gezuurd of 'zoet'. Er zijn boters met meer en minder (want onverzadigde) stabiele vetten. En van rauwe of van gepasteuriseerde melk. Die hebben financiële en kwaliteitsredenen. Er zijn ook redenen die met 'spannendheid' en variatie van smaak doen hebben. Er zijn zelfs redenen die met gezondheid van doen hebben. De Keuringsdienst die in ambachtelijk vers onderzoek doet, liet een paar forse steken vallen. Dat vinden mensen uit het vak. Ik sprak ze gisteren tijdens KunsthalKookt in Rotterdam. Ik hoorde er dat Mini Tuten nogal ongelukkig is omdat het interview met haar nu bewezen lijkt te hebben dat Campina-boter even goed is als ambachtelijke.
Gisteren toog ik daarom met een pakje Campina-boter naar Rotterdam. Atie van Olst van het Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel nam 2 boters van zelfzuivelaars uit Zoeterwoude mee. We lieten ze aan de neosmulpapen die de Kunsthal bezoeken proeven, samen met de rauwmelkse boter van zelfzuivelaar en Leidse kaasmaker uit Udenhout Joris Mathijssen en de boter van een zorgboerderij uit Gouda, meegebracht door Ester van Aalst. Het experimentje liet zien dat smaken verschillen. Ikzelf hou van een puur smakende boter zonder extremen. Daarom waarschijnlijk vind ik Campina een prima product voor op m'n dagdagelijkse broodje. Voor mij won echter overtuigend de boter van zelfzuivelaar Nel van Leeuwen uit Zoeterwoude, een wondertje van puurheid zonder fratsen, romige botersmaak en een schoon achterblijvende mond.
Op de beurs spraken we af dat er binnenkort een blinde boterproeverij bij Betty Koster's L'amuse winkel in Amsterdam is. Dat is lef hebben, want menigeen zal er zijn lievelingsboter niet meer herkennen. Smaakvoorkeur zit ook tussen je oren, maar de bakkwaliteit van boter en de smaakverschillen tussen boters niet. Bij Betty halen we zoveel mogelijk kennis aan tafel om meteen de waarheid over boter uit de doeken te doen. Mocht u na de Keuringsdienst van Waarde zijn gaan denken dat alle boter eender is, dan we helpen u graag uit de droom. Er zijn heel veel smaken in boter en er is boter voor op je brood, voor op je krentenbol en voor in de pan. Sommigen kunnen het allemaal. We leggen het vast. U hoort nog.
NB: thuis bakken wij in Belgische boerenboter. Die schijnt er het meest geschikt voor te zijn. Maar die doen we weer niet op brood. Maf he?
foto: @kattebelletje, l. Karin Luiten r. ik zei de gek
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik smeer alleen bij hagelslag. En hagelslag eet ik maar een paar keer per jaar. Smeren doe ik niet.
Het wordt tijd voor onderzoek op straat.
Ja, dat dacht ik al. Ik niet. Had er misschien zelfs meer verwacht.
Las ook dat mensen alleen nog smeren als ze hagelslag of zo eten. Daarin voorzien onze polls niet. Dus wat die nu precies gestemd hebben?
Ik ben verrast door het hoge aantal 'niets smeerders'.
Ik had dus op Fok een vergelijkbare poll gepost, uit nieuwsgierigheid.
De uitslag/grafiekje staat: hier
Op dit moment (poll blijft open):
Wat smeer jij op je belegde boterham?
Meestal niks 42% (=57 mensen)
Meestal margarine of zoiets 27% (=37 mensen)
Meestal boter 25% (34 mensen)
Anders 7% (9 mensen)