image

Je kent het wel. Je neemt boter, echte natuurlijk. Smeert het op je brood. En je brood gaat stuk. Soms trek je de hele boterham open. Weg binnenkant. Waar moet je dan met je beleg heen? Er zijn drie oplossingen:
- neem van die margarine die toch al bijna van je brood druipt (maar die is niet lekker)
- neem 'direct uit de koelkast smeerbare' boter (maar dat helpt meestal niet, zo slap is het brood)
- eet het brood naast het beleg in plaats van eronder en doe er af en toe een lik op (maar daar is ons brood niet lekker genoeg voor)

Bij ons thuis is het over. We hebben er genoeg van. Dus we zijn definitief uitgeweken naar zuurdesembrood. Via een speciale aanvoerlijn komt het onze voor hoogtijdagen uit Maastricht, van Le Salonard en zijn bakker Remco Pfeiffer. Met de hand bolt hij nog zijn broden. De 'moeder' - een met zorg onderhouden cultuur van melkzuurbacterieen - verzorgt hij met liefde. Hij kneedt met passie en bakt op een stenen vloer. Het klinkt aandoenlijk maar het is gewoon goed. Het beste brood dat ik in Nederland ken. De boter, al komt het direct uit de koelkast, gaat er niet op stuk. Het brood is alleen zo lekker dat er niet eens meer boter op hoeft.

Voor doordeweek lossen we het anders op. Het vraagt wel een pasje. Van de Sligro. Daar vind je het grootschalig gemaakte diepvriesdesembrood van Boulangerie Lambèr. Rare naam, vast een Nederlands huismerk, maar wat een genot na al dat kapotte en tandenloze brood.

Makkelijk en nog snel ook: na 6 minuten afbakken zijn de Lambèr's klaar. Laat ze eerst helemaal afkoelen voor je eraan begint. Ze zijn er in een grote ronde, een langwerpige en een stokbroodachtige versie. Als je hun prijzen terugrekent naar het gewicht van 'goed' gewoon 'kapot brood' zijn ze nauwelijks duurder.

Het brood blijft een dag of vier goed, als je het wikkelt in bijv. een theedoek. Geen geknoei meer met afgepaste zakjes sneetjes in de diepvries.
Ander goed nieuws: een plak is net zoveel als drie gewone. Eindelijk dus een reden om je beleg er in een fatsoenlijke plak of homp naast te eten terwijl je het brood belegt met af en toe een lik lekkere boter.

In de doek hierboven: een echte Pfeiffer, de resten van het weekend.

Zuurdesembrood koop je natuurlijk niet gesneden. Tip daarom: koop er een fatsoenlijk broodmes bij zodat je het brood niet 'doorduwt' maar zachtjes 'doorzaagt.' Bij diezelfde Sligro hebben ze prima Sabatiers voor een nette prijs.

Zoek iemand met een pasje. De Sligro zul je er niet over horen ;-)
Dit artikel afdrukken