Je kent het wel. Je neemt boter, echte natuurlijk. Smeert het op je brood. En je brood gaat stuk. Soms trek je de hele boterham open. Weg binnenkant. Waar moet je dan met je beleg heen? Er zijn drie oplossingen:
- neem van die margarine die toch al bijna van je brood druipt (maar die is niet lekker)
- neem 'direct uit de koelkast smeerbare' boter (maar dat helpt meestal niet, zo slap is het brood)
- eet het brood naast het beleg in plaats van eronder en doe er af en toe een lik op (maar daar is ons brood niet lekker genoeg voor)
Bij ons thuis is het over. We hebben er genoeg van. Dus we zijn definitief uitgeweken naar zuurdesembrood. Via een speciale aanvoerlijn komt het onze voor hoogtijdagen uit Maastricht, van Le Salonard en zijn bakker Remco Pfeiffer. Met de hand bolt hij nog zijn broden. De 'moeder' - een met zorg onderhouden cultuur van melkzuurbacterieen - verzorgt hij met liefde. Hij kneedt met passie en bakt op een stenen vloer. Het klinkt aandoenlijk maar het is gewoon goed. Het beste brood dat ik in Nederland ken. De boter, al komt het direct uit de koelkast, gaat er niet op stuk. Het brood is alleen zo lekker dat er niet eens meer boter op hoeft.
Voor doordeweek lossen we het anders op. Het vraagt wel een pasje. Van de Sligro. Daar vind je het grootschalig gemaakte diepvriesdesembrood van Boulangerie Lambèr. Rare naam, vast een Nederlands huismerk, maar wat een genot na al dat kapotte en tandenloze brood.
Makkelijk en nog snel ook: na 6 minuten afbakken zijn de Lambèr's klaar. Laat ze eerst helemaal afkoelen voor je eraan begint. Ze zijn er in een grote ronde, een langwerpige en een stokbroodachtige versie. Als je hun prijzen terugrekent naar het gewicht van 'goed' gewoon 'kapot brood' zijn ze nauwelijks duurder.
Het brood blijft een dag of vier goed, als je het wikkelt in bijv. een theedoek. Geen geknoei meer met afgepaste zakjes sneetjes in de diepvries.
Ander goed nieuws: een plak is net zoveel als drie gewone. Eindelijk dus een reden om je beleg er in een fatsoenlijke plak of homp naast te eten terwijl je het brood belegt met af en toe een lik lekkere boter.
In de doek hierboven: een echte Pfeiffer, de resten van het weekend.
Zuurdesembrood koop je natuurlijk niet gesneden. Tip daarom: koop er een fatsoenlijk broodmes bij zodat je het brood niet 'doorduwt' maar zachtjes 'doorzaagt.' Bij diezelfde Sligro hebben ze prima Sabatiers voor een nette prijs.
Zoek iemand met een pasje. De Sligro zul je er niet over horen ;-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ailko, ben binnenkort in de buurt van de Ahr, ga eens op zoek. Waren wel aangenaam verrast door de goede witte wijn die we uit die buurt kregen.
Lizet, Ahr& Baden Wurtenburg. Ze zijn er wel in de ahr maar daar moet je wel zoeken naar de goeden. En ook in Duitsland moet voor kwaliteit worden betaald.
Jazeker, dat was het al ;-)
Ben trouwens blij dat ik 'onnederlandse' trucs weet om ongelofelijk lekker van brood te eten en er zelfs wijn bij te kiezen.
Ik doe het maar zelden - eigenlijk alleen als loutere tractatie - want teveel tarwe schijnt slecht voor me te zijn. Ik heb het uitgeprobeerd en ben gaan geloven dat het waar is. Moet je nagaan.
Nou, dat weet ik zo net niet hoor. Of Nederlanders daar zo moeilijk over doen. Voor mij is het bijvoorbeeld allemaal 1 pot nat, euh, vet.
De associatie met blueband legde ik alleen omdat wij vroeger die kindjes in die commercial zo zielig vonden, die kregen een boterham met boter/margarine/halvarine.
Jij denkt dat het heel normaal is hier om brood met alleen maar boter te eten. Ik denk van niet.
Ik denk dat nederlanders er juist om bekend staan dat ze hun boterhammen dik beleggen met beleg. Van kaas tot hagelslag of jam en van boterhammenworst tot muisjes of chocopasta.
Ik ken en kende (buiten die reclame) niemand die brood met alleen boter eet. En ik ken nu nog weinig mensen die boter/margarine/halvarine op hun brood smeren voor ze het beleggen met beleg.
Nu duidelijk?
Ja, je had het over Blueband en gebruikte boter als de gebruikelijke Nederlandse naam voor boter. Boter noemt de gemiddelde Nederlander echte boter.