Heb je grasboter als er nog geen spriet gras groeit en het voorjaar nog moet beginnen?
Ja hoor, uit de koelhuizen. Niks aan de hand dus. We kopen het zelfs zonder blikken of blozen met Kerst. Raar eigenlijk dat dan niemand mails stuurt en de redactie zelf aan de bel moet trekken om te kijken hoe wakker Nederland aan zijn Kerstcroissantje met grasboter zit.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat is een genus, geen species. 'La vache' = ook Frans voor 'wat een trut'.
Het bestaat wel: La vache qui rit. :-)
Ok Dick, ik herinnerde mij nl. Reblochon van Montbeliarde? En abondance. Maar ik realiseer me dat je gelijk hebt dat deze vaak bij een streek horen waarop de kaas weer wordt gecommuniceerd. Savoie, Auvergne etc. Dank
Astrid, zelfs in het alle verschillen uitmetende Frankrijk ken ik geen specifieke marketing van koeien-, geiten- of schapenrassen bij de aanduiding van de zuivel. Het zijn de streken die het verschil maken, met al hun onderscheid w.o. dat van de daar (nog) voorkomende streekeigen rassen. Maar zou er een blaarkop, Vleckvieh of een melkkampioen als een Holsteiner tussen een weitje Camembert-koeien verdwalen, dan mag haar melk bij mijn weten gewoon in de AOC Camenbertkaas.
In je reactie op Guillaume heb je gelijk: graszuivel is totaal anders van smaak.
Guillaime? Gras is gras? Ik kan niet geloven dat je dat meent. Grasboter (zomerboter) smaakt heel anders dan winterboter. Zelfs als je kuilgras opwaardeert naar gras is de samenstelling van de melk wezenlijk anders. Zowel de boter als de kaas heeft hoger vocht en smaakt daarom zachter en romiger.Vandaag ook bij een zelfkazer geweest. BOerenzuivel in alle varianten is ZO ondergewaardeerd in Nederland. Zelfs onze eigen kaashandelaren kunnen het niet verwaarden ten gunste van de HELE keten, dus ook de boer. Heel jammer. Boerenboter, rauwe melk, boerenkazen van jong tot oud. Gatenkaas met stalsmaak.
Parels van nederlandse bodem. Wat doen we ermee? Fantasieloss vergelijken met 2,95 p/kg rubber!!! Dick. In Frankrijk communiceren ze rasverschil ook als smaakverschil. In ieder geval bij de kazen. Proef jij daar verschil?