Wijnfilms zijn zeldzaam. Het waar gebeurde verhaal van Bottleshock neemt je mee terug in de geschiedenis naar een legendarische blindproeverij in 1976 waarin de grote Franse wijnen van tafel worden geveegd door Californische. Het verhaal is mooi gefilmd en absoluut realistisch weergegeven.

Steven Spurier wil zijn Franse wijnwinkel promoten en organiseert een Internationale wijnproeverij. Hiervoor reist hij af naar Napa Valley waar hij de ene na de ander mooie wijn tegenkomt.
Hij ontmoet ook de koppige perfectinist Jim Barret en zijn zoon Bo. Zij hebben een droom om een eersteklas Chardonnay te maken in hun wijngaard. In de eerste instantie weigert Jim omdat hij de Engelse Fransman een snob vindt en dien ten gevolge van mening is dat hij een te beperkte visie heeft en zijn wijn dus nooit zal winnen in een door de Fransen georganiseerde proeverij. Zoon Bo zorgt met wat kunst en vliegwerk dat het allemaal toch nog op zijn pootjes terecht komt. Uiteraard winnen ze de proeverij en is de visie van de Fransen op andere wijnen hierdoor voor eeuwig veranderd. Een bijzonder historisch moment dus. Dit moment heeft de wijnwereld opengebroken en hierdoor ook het pad voor andere wijnlanden geëffend. Of zoals Steven Spurier zegt op het einde: dit is niet het einde maar het begin.

Een aanrader voor wijnliefhebbers en cultuursociologen.
Dit artikel afdrukken