Het winternummer van Bouillon! viel zojuist in de bus, een extra dik nummer met naast de artikelen meer dan zeventig boekbesprekingen. In het voorwoord zegt hoofdredacteur Will Jansen: Je laat de zomer met een zucht van weemoed achter je en dan begint er een soort gastronomisch spektakel dat duurt tot pakweg eind januari. Riemen vast en roken niet toegestaan. Volgt een bonte opsomming van Smaakfeesten, biersympoium, Kookboek van het Jaar verkizeing, boekpresentaties, Horecava en Wineprofessional en EFFF. Zelfs doorgewinterde foodies krijgen daar op den duur indigestie van denk ik. Gelukkig is er ook tijd genoeg om de artikelen te consumeren, over de truffel, over frieten en frietmuseum, over eten in Wit-Rusland en Thailand, over het Nonnetje en eten in Londen. Ook een artikel van eigen hand: Ik ruik mensenvlees. Tijdens de research voor het boek Mozarts Menu struikelde ik over verwijzingen naar het eten van mensen. Ook vond ik een prachtig pamflet uit 1802 van de Schot Joseph Ritson, die schrijft dat wie dieren eet, uieinedleijk ook mensen zal gaan eten. Voor mij een goede aanleiding om me in dat onderwerp te verdiepen. Nee, recepten staan er niet bij.
Maar afgezien daarvan: iedereen die van eten houdt, heeft natuurlijk al een abonnement, of krijgt dat voor Kerst, of besluit om snel een abonnement te nemen. Want Will Jansen kreeg niet voor niets eerder dit jaar de Wina Born-prijs. Hij maakt samen met Anka nu al vier jaargangen een prachtig blad. Ik kan me al verheugen op jaargang 5.
www.bouillonmagazine.nl
Dit artikel afdrukken