Eten Nederlanders naar verluid steeds meer buiten, kiezen ze K&K en kopen ze maar 2% biologisch, in België zou dat wel eens heel anders kunnen liggen.

Als het allemaal waar is, komt onze hoop uit het Zuiden. Maar liefst 28 op de 100 Belgen kopen dagelijks iets biologisch en 86 maken thuis zelf iets klaar. Laat het 20% en 80% gemiddeld zijn. Dat is zo langzamerhand onwerelds.

Ik ben blij dat er Belgen zijn!

Maar ik maak me zorgen: de respondenten zullen toch geen 'bigottes' (huichelaars) zijn zoals Jacques Brel ze onsterfelijk maakte?



Belgen koken nog zeer veel zelf en eten vaak thuis. Dat is volgens Kris Michiels van VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, de belangrijkste conclusie van de eerste resultaten een studie die Insites uitvoerde in opdracht van VLAM. De eerste resultaten van een onderzoek naar de voedingsconsumptie in Belgie verschenen vrijdag in het wekelijks magazine van de Boerenbond Boer en Tuinder.

Uit het onderzoek blijkt dat 86 procent van de Belgen, de dag voor de ondervraging, thuis heeft gegeten. Tegenover 10 procent buitenhuis. Vier procent van de Belgen maakte de dag voor de enquete gebruik van een afhaalmaaltijd.

'Uit het onderzoek blijkt dat aardappelen en aardappelproducten in de periode januari-april veel meer in de smaak vielen bij Belgen dan pasta. Meer dan 60 procent heeft de dag voor de enquete aardappelen gegeten en slechts twintig procent pasta', aldus Michiels.

Drank en broodmaaltijden scoren het best bij de Belgen, met respectievelijk 97 procent en 92 procent. Ook bioproducten blijken het goed te doen: 28 procent van de ondervraagden at of dronk de dag voor de enquete een bioproduct.

Insites ondervroeg tussen januari en april 1.700 mensen. In totaal zal het bureau dit jaar 9.125 mensen ondervragen over hun eetgewoonten.
'Elke dag bevraagt Insites 25 personen over hun consumptie van de dag voordien', aldus Michiels.


Ik ben razend nieuwsgierig hoe deze resultaten zich houden door de tijd heen.

bron: agripress.be
Dit artikel afdrukken