In Groot-Brittannië gooien consumenten jaarlijks 7 miljoen ton voedsel weg. Daarvan zou 4,2 miljoen ton prima ingevroren kunnen worden.
De Britse voedselveiligheidsinstantie Food Standards Agency legt in een publiekscampagne de Britten uit hoe ze hun vriezer kunnen gebruiken om verspilling te voorkomen. Volgens de FSA is invriezen net zoiets als 'op de pauzeknop drukken' en is het een veilige manier om voedselverspilling terug te dringen.
Om te beginnen ontkracht de FSA een aantal 'diepvriesmythes'. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 43% van de Britten ten onrechte denkt dat je voedsel alleen op de dag van aankoop in mag vriezen. Dat kan rustig tot en met de houdbaarheidsdatum. Nog eens 38% denkt dat het onveilig is om gebraden vlees opnieuw in te vriezen. Ook dat klopt niet. Tenslotte bezweert de FSA 36% van de Britten die denken dat ingevroren voedsel onveilig wordt, zich geen zorgen te maken. De kwaliteit gaat weliswaar langzaam achteruit, vandaar het advies diepvrieseten binnen 3 tot 6 maanden te consumeren, maar het wordt zeker niet voedselgevaarlijk.
In de Britse media staan deze week, Food Safety Week, volop feiten, tips en leerzame weetjes om beter gebruik te maken van de vriezer. Ook Nederlanders kunnen er nog wat van leren!
Feiten, tips en mythes
Tip: pak diepvrieseten goed in en plak er een etiket op met de datum van invriezen en wat het is.
Feit: de eerste koelkast voor consumenten kwam in 1927 op de markt, van het Amerikaanse General Electric. Voor die tijd gebruikten welgestelden ijskelders.
Mythe: je hoeft voedsel niet persé op de dag van aankoop in te vriezen. Het ligt immers in de winkel tot de houdbaarheidsdatum. Tot die datum is het veilig het in te vriezen.
Feit: 20% van de Britten denkt dat eieren niet in te vriezen zijn, 17% denkt dat dat ook geldt voor melk. Zowel eieren als melk zijn prima in te vriezen. Net als fruit, rode pepers, aardappelen, gegaard vlees, brood en zelfs kaas - behalve zachte kazen, die krijgen een vreemde textuur.
Tip: vries melk zo snel mogelijk na aankoop in. Schenk een klein beetje uit het pak, de melk zal uitzetten bij bevriezing. Schud goed voor gebruik.
Tip: kook aardappelen 5 minuten, koel ze snel af en vries ze in. Laat ze 's nachts ontdooien in de koelkast en bak ze de volgende dag. Ook aardappelpuree laat zich prima invriezen.
Tip: koel teveel gekookte rijst of pasta snel af door deze in een bak koud water te zetten. Vries het dan in en gebruik het naar behoefte volgens de hieronder genoemde 'gebruiksaanwijzing'.
Feit: de beste manier om met diepvriesvoedsel om te gaan, is het 's nachts in de koelkast te laten ontdooien, het vervolgens binnen 24 uur te gebruiken en dan door en door te verhitten. Als je het snel nodig hebt, is de magnetron een veilige manier om het te ontdooien.
Mythe: 38% van de Britten gelooft dat het gevaarlijk is bereid vlees opnieuw in te vriezen. Dat geldt wel voor rauw vlees of vis, maar eenmaal bereid (en afgekoeld) kan vlees prima opnieuw ingevroren worden.
Tip: voorkom ranzig worden van vlees door voor het invriezen overtollig vet af te snijden en de pakjes zo luchtdicht mogelijk te verpakken.
Mythe: diepvriesvoedsel met 'brandplekken' kun je prima eten. De grijsbruine uitgedroogde plekken ontstaan door watermoleculen die uit het voedsel verdwijnen. Het ziet er misschien niet uit, maar het is niet gevaarlijk en de lelijke plekken kunnen er voor gebruik afgesneden worden.
Feit: voedsel dat langer dan 3 maanden in de vriezer ligt, heeft een wat langere kookduur en lagere temperatuur nodig. Houd er ook rekening mee dat er meer smaakmakers, zoals kruiden en specerijen nodig kunnen zijn.
Feit: Ingevroren eten blijft veilig, maar de kwaliteit gaat mettertijd wel achteruit. Dat is de reden achter de aanbeveling om diepvriesvoedsel binnen 3 tot 6 maanden te consumeren. Eenmaal ontdooid, moet diepvrieseten wel binnen 24 uur opgegeten worden.
Tip: maak toost van brood rechtstreeks uit de vriezer of gebruik het diepgevroren brood om je lunch te maken - tegen lunchtijd is het ontdooid en het beleg is mooi fris gebleven.
Tip: diepgevroren bananen zijn een gezond alternatief voor ijsjes. Vries ze zonder schil in. Bevroren druiven en aardbeien zijn spannende ijsklontjes.
'Een voedzame maaltijd'
Een welgevulde diepvriezer stelt iedereen in staat ook in onverwachte gevallen een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een aantal basisproducten in je vriezer, bijvoorbeeld: melk, diepvriesdeeg, kipfilets, kaas, afbakbroodjes, diepvriesgroente, visfilets, crème fraîche, boter én eieren.
Dit artikel afdrukken
Volgens de FSA is invriezen net zoiets als 'op de pauzeknop drukken'Diepvriesmythes
Om te beginnen ontkracht de FSA een aantal 'diepvriesmythes'. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 43% van de Britten ten onrechte denkt dat je voedsel alleen op de dag van aankoop in mag vriezen. Dat kan rustig tot en met de houdbaarheidsdatum. Nog eens 38% denkt dat het onveilig is om gebraden vlees opnieuw in te vriezen. Ook dat klopt niet. Tenslotte bezweert de FSA 36% van de Britten die denken dat ingevroren voedsel onveilig wordt, zich geen zorgen te maken. De kwaliteit gaat weliswaar langzaam achteruit, vandaar het advies diepvrieseten binnen 3 tot 6 maanden te consumeren, maar het wordt zeker niet voedselgevaarlijk.
In de Britse media staan deze week, Food Safety Week, volop feiten, tips en leerzame weetjes om beter gebruik te maken van de vriezer. Ook Nederlanders kunnen er nog wat van leren!
Feiten, tips en mythes
Tip: pak diepvrieseten goed in en plak er een etiket op met de datum van invriezen en wat het is.
Feit: de eerste koelkast voor consumenten kwam in 1927 op de markt, van het Amerikaanse General Electric. Voor die tijd gebruikten welgestelden ijskelders.
Mythe: je hoeft voedsel niet persé op de dag van aankoop in te vriezen. Het ligt immers in de winkel tot de houdbaarheidsdatum. Tot die datum is het veilig het in te vriezen.
Feit: 20% van de Britten denkt dat eieren niet in te vriezen zijn, 17% denkt dat dat ook geldt voor melk. Zowel eieren als melk zijn prima in te vriezen. Net als fruit, rode pepers, aardappelen, gegaard vlees, brood en zelfs kaas - behalve zachte kazen, die krijgen een vreemde textuur.
Tip: vries melk zo snel mogelijk na aankoop in. Schenk een klein beetje uit het pak, de melk zal uitzetten bij bevriezing. Schud goed voor gebruik.
Tip: kook aardappelen 5 minuten, koel ze snel af en vries ze in. Laat ze 's nachts ontdooien in de koelkast en bak ze de volgende dag. Ook aardappelpuree laat zich prima invriezen.
Tip: koel teveel gekookte rijst of pasta snel af door deze in een bak koud water te zetten. Vries het dan in en gebruik het naar behoefte volgens de hieronder genoemde 'gebruiksaanwijzing'.
Feit: de beste manier om met diepvriesvoedsel om te gaan, is het 's nachts in de koelkast te laten ontdooien, het vervolgens binnen 24 uur te gebruiken en dan door en door te verhitten. Als je het snel nodig hebt, is de magnetron een veilige manier om het te ontdooien.
Mythe: 38% van de Britten gelooft dat het gevaarlijk is bereid vlees opnieuw in te vriezen. Dat geldt wel voor rauw vlees of vis, maar eenmaal bereid (en afgekoeld) kan vlees prima opnieuw ingevroren worden.
Tip: voorkom ranzig worden van vlees door voor het invriezen overtollig vet af te snijden en de pakjes zo luchtdicht mogelijk te verpakken.
Mythe: diepvriesvoedsel met 'brandplekken' kun je prima eten. De grijsbruine uitgedroogde plekken ontstaan door watermoleculen die uit het voedsel verdwijnen. Het ziet er misschien niet uit, maar het is niet gevaarlijk en de lelijke plekken kunnen er voor gebruik afgesneden worden.
Feit: voedsel dat langer dan 3 maanden in de vriezer ligt, heeft een wat langere kookduur en lagere temperatuur nodig. Houd er ook rekening mee dat er meer smaakmakers, zoals kruiden en specerijen nodig kunnen zijn.
Feit: Ingevroren eten blijft veilig, maar de kwaliteit gaat mettertijd wel achteruit. Dat is de reden achter de aanbeveling om diepvriesvoedsel binnen 3 tot 6 maanden te consumeren. Eenmaal ontdooid, moet diepvrieseten wel binnen 24 uur opgegeten worden.
Tip: maak toost van brood rechtstreeks uit de vriezer of gebruik het diepgevroren brood om je lunch te maken - tegen lunchtijd is het ontdooid en het beleg is mooi fris gebleven.
Tip: diepgevroren bananen zijn een gezond alternatief voor ijsjes. Vries ze zonder schil in. Bevroren druiven en aardbeien zijn spannende ijsklontjes.
'Een voedzame maaltijd'
Een welgevulde diepvriezer stelt iedereen in staat ook in onverwachte gevallen een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een aantal basisproducten in je vriezer, bijvoorbeeld: melk, diepvriesdeeg, kipfilets, kaas, afbakbroodjes, diepvriesgroente, visfilets, crème fraîche, boter én eieren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Heb je raad opgevolgd Cecile, idd een fan, meer dan dat eigenlijk, rather obsessed person, 100en opnames van plastic zakken vol fruit, vissticks en brood in de diepvries, en , helaas vrees ik, rijp voor een psychiatrisch consult!
#11 en #12 , het plaatje (Flickr) is terug te vinden door op de fotocredits onder de foto te klikken. Dan zie je dat deze fotograaf zich 'tiefkuehlfan' noemt en de fotostream Frozen Food Still Life Photography publiceert.
Het is dus geen supermarkt- of reclameplaatje.
Over het plaatje: zo te zien een duitse of oostenrijkse vrieskist, vanwege die Teebutter, de rest is nogal onleesbaar (behalve die onvermijdelijke Tiramisu dan natuurlijk), maar dat Teebutter verraadt het, in NL nog nooit ergens tegengekomen, en ook geen idee wat het is (theeworstjes ken ik wel)! Ik kwam het wel eens tegen in de ijskast van mijn (Oostenrijkse) vader, helaas, kan hem niet meer vragen wat het nu precies is!
1. Correcte diepvries op het prentje. Wel veel supermarktverpakkingen (AH-hamsterweken ?). Colruyt heeft enige jaren terug alle kasten er uit geflikkerd. De kou valt er uit. Nu alleen nog diepvriesbakken. Lidl dito. 'PLUS' heeft wandkasten, en ik dacht AH ook ?
De onze is ‘fout’, maar wel in die zin dat je wel tegen een gesloten front van bakken aankijkt, en de kou in de kast blijft.
2. Wij betrappen ons er op dat we soms wel Amerikaanse ‘preppers’ lijken die te veel (resten) sparen. Soms eten we de diepvries ‘leeg’. Niet letterlijk, want dan komen er b.v. eigen kweek geslachte hanen etc. bij. Het gevaar is, dat je op een gegeven moment niet meer weet wat er in zit aan restjes..
3. Aquavit, Korenwijn, Jonge klare. Gaat allemaal de diepvries in. Zeker in de tijd van Hollandse Nieuwe gaat er niets boven een onderkoeld Bols Korenwijntje (- 18deg C.) erbij.
Tip
Dankzij de opwarming van het heelal, of was het de aarde ? , worden ‘rotte mispels’ zeldzaam. Mispels hebben namelijk een duwtje van de nachtvorst nodig om van harde vrucht zachter te worden. Maar dankzij die opwarming hebben we nu het hele jaar mispels..
- We vriezen ze gewoon is. Kunnen er meer dan een jaar in blijven
- Dan laten we ze ontdooien en gaan ze oven in, zodat ze er zo uit komen en je ze kunt uitlepelen.
- Leuk om bij een passend gerechtje te serveren. Ze poffen bloemig en je kunt ze nog lekkerder maken met wat suiker, of zelfs een drupje Kirschwasser..
Het wordt dus hoog tijd dat we de voordelen van de opwarming van de aarde eens op een rijtje zetten. Vroeger waren er, binnen de dynamiek van de aarde die men nu vast wil spijkeren, zelfs tropische wouden op de Noordpool. Mag niet meer. Is niet duurzaam. De aarde moet een keurig statisch biologisch niet-dynamisch maar duurzaam planeetje worden.
Ria #7
Restjes van de kaas heb ik nooit over. ;-)
Dat gaat gewoon met de handrasp over de macaroni.
Ik ben nu eenmaal aan smeerkaas verslaafd geloof ik. Maar t ging me vooral om de verpakking: een bakje dat redelijk sluitend nauwelijks ruimte in de kast in neemt, in de vriezer makkelijk stapelt en een handige maat heeft.