Bovenstaand bewijsstuk heb ik geplukt van de site van The Greenery (payoff: "gezonde ideeën"). Er zijn twee mogelijkheden: (1) Je mag broccoli toch "gezond" noemen. (2) The Greenery kan vroeg of laat een vervelend bezoekje van de overheid verwachten.

Als we dan toch gaan Googelen. Auberginetelersvereniging Purple Pride doet helemaal niet moeilijk over gezondheidsclaims. Maar goed, dat gaat niet over broccoli.

Aubergines zijn gezond! Waaruit blijkt dit?

" * Rood/paarse vruchten bevatten anthocyaninen. Dit zijn krachtige antioxidanten die het risico op een hartaandoening en een beroerte verkleinen, doordat ze de vorming van bloedstolsels remmen. Andere voorbeelden hiervan zijn: Aardbei, Blauwe druif, Bosbes, Framboos, Kers, Rode kool, Rode peer, Rode wijn, Zwarte bes.
(...)
* aubergine is nitraat-arm
* Bovendien hoort de aubergine perfect thuis in elk dieet. Met haar 18 kcal per 100 g behoort ze immers tot de minst calorierijke groenten, waarmee ze demeeste salades naar de kroon steekt.
(...)
Verder is de aubergine een rijke bron van mineralen, vooral dan kalium. Het natriumgehalte ligt iets lager. Dankzij die verhouding heeft de aubergine sterke vochtafdrijvende eigenschappen.
* Goed tegen de cholesterol !!

Paradoxaal genoeg is de aubergine, ondanks dat ze makkelijk vet op kan nemen, wellicht een van de weinige groenten die een… cholesterolverlagende werking heeft, ook al staat dit nog niet met zekerheid vast. Dit verbazende effect zou te danken zijn aan nog niet geïdentificeerde stoffen die de cholesterolopname door de darmen verhinderen."
Dit artikel afdrukken