Omdat de vleesvraag de komende tien jaar met 25% stijgt, moet Europa ruim de helft meer graan produceren. Dat zorgt ervoor dat het brood en de pasta duurder worden.

Dacht je dat biobenzine de boosdoener was? Nee hoor, dat valt wel mee. De nieuwe biobenzine-rage zorgt maar 10% van de stijging die nodig is om onze vleesvraatzucht te bevredigen. Zorgt dus wel voor stijging, maar nou ook weer niet overdreven.

Dit korte financiële commentaar is te lezen op agd.nl. Aan het woord is Peter Pals, sectormanager Akker- en Tuinbouw van de Rabobank.

Even goed lezen wat er staat. "In 2015 wordt jaarlijks 50 miljoen ton vlees méér geconsumeerd dan in 2005. Daar is 150 miljoen ton graan extra voor nodig."

1 kilo vlees kost dus 3 kilo graan. Dat valt eigenlijk best mee. Een vuistregel is immers dat 1 kilo vlees (rund, varken, kip - alles heel grof door elkaar) een kilo of 10 aan plantaardig materiaal vergt. Bij kip en vis ligt dat lager. Die hebben nl. een veel efficiëntere voedselomzettingscoëfficent (VOC). De VOC geeft de verhouding aan tussen de kilo's plantaardige voeding die nodig zijn voor een kilo vlees. Gemiddeld loopt vlees 10 op 1 (heel wat anders dus dan 1 op 10 en dan heb je al een onzuinige auto). De stijging loopt 3 op 1.

Ik constateer dus dat we vooral aan de kip gaan.

Als ik wel eens een verhaaltje vertel in het land, sluit ik tegenwoordig af met een Cato-act: et ceteram censeo dat er in de Rotterdamse haven insectenflats moeten komen. Daarvoor heb je nl. nauwelijks meer dan 1 kilo voer nodig om ze groot te krijgen. En Unilever beschikt over alle smaaktechnieken om er prima Kipnuggets van te maken, als we die toch maar achteloos wegkauwen.

Waarom doen ze dat niet? Waarom zegt Pals dat niet? Innovatie. Heel belangrijk. Ook in vleesproductie, de bron van onze proteïnenbehoefte. Insecten zijn nog mager ook ;-)

Meegerekend? Zo kun je met een derde van de gestegen graanbehoefte toe!
Dit artikel afdrukken