Een experiment. Met onze prachtige taal. Het begrip gezond is loos als een beukenotenbastje waar geen pitje in zit. Ik ga het proberen te bewijzen.
Broccoli is ongezond. Want ik moet het twee keer per week van mijn moeder eten en ik vind het niet lekker. Ik loop weg van huis, raak aan lager wal, verwaarloos mijn lijf en kom vroeg te overlijden.
Bij wie kan ik nu een schadeclaim indienen? Wie heeft mijn moeder wijs gemaakt dat broccoli gezond is?
Het is maar een experimentje hoor. Met een woord.
Een vette vis heet gezond, maar een gerookte makreel is zout en zout heet ongezond. Toch noemt het Visbureau gerookte makreel gezond. Als ik me er een hartaanval aan eet, in de veronderstelling dat ik er waanzinnig gezond van word, kan ik dan de schade op het Visbureau verhalen?
En is diarree gezond?
Nou, als je goed oplet, ja! De Klene dropfabriek lanceert een nieuwe reeks dropjes zonder suiker, maar met een zoetstof. Op de zakjes prijkt het Ik Kies Bewust logo. Van drop met suiker word je dik. Als je er veel van eet. Van drop met zoetstof word je ook dik als je er veel van eet maar wat minder dik. Maar van de zoetstof in die nieuwe droppen ga je winden laten en kun je diarree krijgen.Let op: Als je er veel van eet! Aan drop met suiker kleeft geen enkel bezwaar, als je er af en toe van eet, er is dus geen goede reden voor de bescheiden dropsnaaier om Kies Bewust een duurder (!) dropje zonder suiker te nemen. Alleen ware dropjunken zijn wat calorieen betreft beter af met suikerloze drop. Aldus helpt de regering bij monde van het Voedingscentrum dropgekken aan de schijt. Diarree, het kan haast niet anders, dat moet wel gezond zijn.
En hiermee bewijs ik dat het begrip gezond loos is. Maar het is maar een proefje van taalkunde.
Dit artikel afdrukken