Welnee. Calve Pindakaas was al zo goed dat het met minder dan 1% minder verzadigd vet alweer de hemel beter mag heten en het Ik Kies Bewust logo mag dragen als teken van een enorme verbetering.
Die vermaledijde pindakaas waar iedereen zo bang voor is, had maar liefst 25% minder vet en verving die door gemene suiker. Over die ene procent hoef je je dus geen zorgen te maken.
Lang leve Ik Kies Bewust dat leeft van een procentje meer of minder!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mijn goedkope pindakaas, PANDA heet dat geloof ik, heeft 28 gram proteïne per 100 gram. Ruim meer dan de 20 die hier boven genoemd worden. Hoe zou dat komen?
Er zijn pinda's verdwenen uit mijn pindakaas!
"nieuwe" Calve pindakaas met IKB-logo:
Ingrediënten: Pinda’s 85%, plantaardige olie, plantaardig vet, zout.
Voedingswaarde per 100 g:
Energie: 2800 kJ
Energie: 670 kcal
Eiwitten: 20 g
Koolhydraten: 9 g
Koolhydraten waarvan suikers: 2.5 g
Vet totaal: 58 g
Vet waarvan Verzadigd: 9 g
Vet waarvan Onverzadigd: 29 g
Vet waarvan Meervoudig onverzadigd: 20 g
Voedingsvezel: 5 g
Natrium: 0.25 g
Vitamin E: 9.5 mg
Vitamine B3: 10 μg
Gegevens op etiket Calve pdk, met stukjes noot, IKB:
Ingredienten: Pinda's 81%, plantaardige olie, dextrose, plantaardig vet, zout.
Voedingswaarde: per 100 g
Energie: 2700 kJ (660 kcal)
Eiwitten: 19 g
Koolhydraten: 13 g
waarvan suikers: 7 g
Vet: 55 g
waarvan verzadigd: 8 g
enkelvoudig onverzadigd: 28 g
meervoudig onverzadigd: 19 g
Voedingsvezel: 5 g
Natrium: 0,24 g
Vitamine E: 9 mg
Vitamine B2: 10 μg
Op de Calvé website is de nieuwe pot met het logo te zien. Voedingswaarden zijn echter nog identiek aan de waarden van WK. Enige minieme verschil: Koolhydraten: 9,9g vs. 10g
"Een zeer weinig bekende spijs en die toch voortreffelijke eigenschappen bezit, zijn de aardnoten. Aardnoten, of, zooals ze beter bekend zijn, de Curacausche amandelen, hebben meer eiwit dan vleesch, 28pCt. ruim. Het beste vleesch heeft slechts 22 pCt. Verder heeft deze peulvrucht 46 pCt vet ruim. Dit stelt haar hooger dan al de andere, wat voedingswaarde betreft. Ze is gemakeklijk verteerbaar. Men voelt zich zeer aangenaam gevoed na het gebruik er van. De moeilijkheid zit in den aanvoer en den verkoop en niet het minst in de bereiding. Op de kookschool van 1887 werden ze herhaaldelijk bereid en het gerecht voldeed steeds zeer goed. Wij ontvingen ze daar ongeroosterd, gepeld en van het huidje ontdaan, door de welwillendheid van de Directeuren der Ned. Oliefabriek te Delft. Later stelden dezelfde Heeren de aardnoten, olp dezelfde wijze bewerkt, verkrijgbaar bij den Heer Degenhardt, Spuistraat te Amsterdam, in pakjes van 1/2
kilo à f. 0,40 per pakje. Gaarne erken ik, dat ik toen niet zoo ijverig ben geweest in het bevorderen van het gebruik, als wel wenschelijk was geweest én tegenover de welwillendheid dier Heeren én ten opzichte der vrucht die zoveel belangstelling verdient. Dit gebrek aan ijver sproot voort uit een kolossaal gebrek aan tijd, zeker niet uit belangstelling in de zaak. De Heeren Directeuren der Oliefabriek handelden geheel in het belang van het publiek en van het nieuwe voedingsmiddel, daar het in 't geheel niet op hun weg lag, de aardnoten de bijzondere bewerking te doen ondergaan, die ze nodig hadden om ze voor het gebruik als voedingsmiddel geschikt te maken en die een gehele andere was dan de gewone om er olie uit te bereiden." Etcetera. Odilia Corver, Aaltje, Nieuw Nederlandsch Kookboek, 1887.
Commentaar verder overbodig lijkt me.