Voor bergen Nederlanders is Président de 'echte camembert' waar ze bij AH iets meer voor willen betalen. Niettemin is rauwmelkse camembert toch echt heel wat anders dan het gepasteuriseerde aftreksel dat er nauwelijks op lijkt.
Wat is nou camembert? De nepper die we eten, of de echte die ons niet meer bereikt? De smaak van de nepper stelt immers de norm.
De échte echte camembertmakers hebben er daarom genoeg van: ze willen hun kaas terug. Hij wordt niet alleen gewordnapped, maar ook nog eens getastenapped en geturnovernapped. In gewoon Nederlands: fabrikanten doen of ze camembert maken, met een smaak die er niet eens naast mag liggen en pikken de omzet want de échte echte camembert komt bij degenen die denken echte te eten niet eens meer in beeld.
Grootbotermaker Isigny, die ook Camembert maakt, deed mee aan de kant van Président. Kreeg ook nul op het rekest.
Het summum voor Nederlanders die échte Franse boter eten is Beurre d'Isigny. Met Appellation d'Origine Controlée en al. Snap je?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mag je Camembert die juridisch (en er mag juridisch heel veel) zo mag heten nog wel camembert noemen als het vlgs de AOC niet mag? That's the question.
In het geval van een duidelijk afwijkende smaak en de suggestie dat het het originele product is, zeg ik: nee.
Op Deense kaasjes staat soms ook 'Camembert', de Duitse omschrijving erbij is komisch: "französicher Weichkäse". Ik kan me voorstellen dat Lactalis met deze nonsens kaasjes (nog in blik ook) niet blij is. Evenals ik me kan voorstellen wat het moet zijn plots met een kaas te zitten waarvan de naam in het geding is terwijl hij voor velen synoniem is aan camembert. Maar AOC is AOC, of we moeten besluiten dat systeem af te serveren.
Maar Roger, het mag dan wel camembert genoemd worden, maar geen streekproduct (|Appellation d'Origne Camembert Controlée). Het recht op de appellatie komt met het besluit immers overduidelijk te vervallen.
Tot de Codex rauwmelkse kaas van het schap verjaagt. In dat geval ontstaat een boeiende situatie: dan is het AOC product verboden terwijl we nu al weten dat de gepasteuriseerde kopie daarvan geen streekproduct is. Het echte product is dan overleden en definitief bijgezet. Geen 'le roi est mort, vive le roi'.
Maar ik denk dat ik me vergis en vermoed dat er dan een nieuwe ronde vd discussie ingaat. De kopie zal in dat geval wél de plek van het origineel mogen overnemen. Dat zou ik jammer vinden: juist de zachte rauwmelkse kazen hebben een rijping die gepasteuriseerde nooit zullen bereiken. Jammer als nieuwe generaties mensen daarvan nooit zullen proeven, cq. denken die traditie wél te proeven terwijl dat toch echt niet zo is.
Zo verdwijnt smaak. Voor de Franse Eurotoques was het ooit reden om smaaklessen te gaan geven. In Nederland zijn die inmiddels verworden tot het laten proeven van zwarte en gele vla en peper op aardbeien. Hen ging het echter om het 'echte product', geen waterige elsanta maar een garriguette. Geen französischer Weichkäse maar AOC Camembert.
Zijn degenen die die smaak - en de naam ervan - verdedigen een stel gekke en verwaande culi's?
Het zou ook wat zijn. Camembert is groot gemaakt door de grootkazers en dan zouden de kleinkazers daar zomaar van kunnen profiteren..
PRESS RELEASE
Laval (France)/ Brussels, June 9th
Camembert is always available for all consumers
The Normandy Camembert Cheesemakers' Federation (Syndicat Normand des fabricants de Camembert) remembers that the name Camembert is a generic name.
A Codex Alimentarius norm (International norms for cheeses) has defined precisely the type, form and main technical characteristics of this soft cheese made from pasteurized milk.
Any company, which makes a product conform to the specifications of this Codex norm, may call it Camembert.
The recent French dispute about this product concerns only the "Appelation d'Origine Controlee" (AOC or PDO) label, which is made from raw milk and represents only a very small share of all the production of camembert in France (around 5%)
The good products you use to appreciate are always at your disposal under the name Camembert "fabriqué en Normandie" and perfectly in accordance with the legislation.
President Camembert is made from pasteurized milk and produced in Normandy, there is obviously no problem to call it “camembert” !
Enjoy it as usual.
ROGER VERCAEMST ALGEMEEN DIRECTEUR LACTALIS NOORD EUROPA
Vorige 'zomer' maakte ik in Normandie deze foto: http://www.flickr.com/photos/kattebelletje/1232356104/ , een melkauto die wel bij de boerderij melk komt ophalen voor Président.