In de Ondertussen van zaterdag 26 oktober en zondag 27 oktober vallen mij deze berichten op:

- Boeren likken hun wonden. Het CDA liet afgelopen vrijdag de boeren in Brabant vallen (Trouw). De Brabantse boeren van ZLTO gaven hun verlies in de stikstofcrisis toe: wat ze hoopten te bereiken (meer ruimte voor boeren), blijkt politiek niet meer af te dwingen (Brabants Dagblad). Kwalijk: bedreigingen aan het CDA van de zijde van de militante Farmers Defence Force (Algemeen Dagblad). CDA-statenlid Tanja van de Ven lust de militanten rauw en zegt 'kom maar op' tegen de FDF (Brabants Dagblad). Justitie is niettemin wakker omdat het boerenconflict verhit.

- De Italiaanse architect Stefano Boeri staat al langer bekend om zijn groene gebouwen. In Miliaan bouwde hij zo'n met planten en bomen bekleedde flat. In Utrecht gaat er eentje komen. Voor de Mexicaanse stad Cancún tekende hij een helemaal groene stad met 7,5 miljoen planten en bomen. Het ziet er indrukwekkend uit. De stad moet jaarlijks 116.000 ton CO2 absorberen, waarvan 5.800 ton blijvend wordt opgeslagen (Dezeen).

- Het delen van moedermelk is populair, maar niet zonder zorgen. Met goede vriendinnen kun je het best doen, maar met vreemde vrouwen moet je oppassen omdat er overdraagbare ziektes (zoals HIV) mee kunnen worden overgedragen (WebMD).

Nog wat extra stikstofcrisis. Kaasmaker Jan Anker (RoyalA-ware) vindt dat de Nederlandse melkveehouder niet al te zeer beknot mag worden om in Nederland melk te maken (Financieele Dagblad). Dat is logisch, want hij heeft een forse fabriek staan waar de nodige melk voor nodig blijft. Zulke geluiden gaan we in de komende weken en maanden nog veel vaker horen in Nederland. Vele fabrieken staan midden tussen de varkens, kippen, koeien, bieten en aardappels, om maar een paar belangrijke verwerkende industrieën te noemen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken