Pure chocolade met een hoog cacaopercentage steeg in populariteit. “De vertrouwde melk-, witte en pure chocoladerepen blijven immens populair, maar tegelijkertijd zijn er steeds meer klanten die op zoek zijn naar nieuwe smaakcombinaties in chocolade,” zegt Gert Zwitser van Albert Heijn in de Levensmiddelenkrant.
Pure chocolade met een hoog cacaopercentage steeg in populariteit. “De vertrouwde melk-, witte en pure chocoladerepen blijven immens populair, maar tegelijkertijd zijn er steeds meer klanten die op zoek zijn naar nieuwe smaakcombinaties in chocolade,” zegt Gert Zwitser van Albert Heijn in de Levensmiddelenkrant.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Sytske #5, dat denk ik wel. Ook in thee worden nog vaak pesticiden en zware metalen aangetroffen. Niet veel, maar wat als je iedere dag, jaar in jaar uit veel thee drinkt?
Waarom wordt dit soort producten (met aanzienlijke hoeveelheden van deze schadelijke stoffen) dan niet teruggeroepen? Is dat puur vanwege het feit dat EFSA hier nog geen limieten voor heeft vastgesteld en de NVWA naar die limieten kijkt?
Chocolade gezond of toch niet?
Over de minerale oliën in chocolade, de kankerverwekkende MOSH en MOAH wordt geen woord gerept. Wel in ons buurland Duitsland waar regelmatig op deze stoffen wordt getest. Bij chocolade is niet de verpakking of drukinkt de schuldige, maar het verwerkingsproces. Vorig jaar kwam het merk Chocoeur (Aldi-Sud) er het beste vanaf. In chocolade van o.a. Lindt, Milka, Nestlé en ook Bio chocolade van Alnature, Edeka fairtrade en Rewe Bio fairtrade werden aanzienlijke hoeveelheden van deze schadelijke stoffen aangetroffen. EFSA heeft nog geen limieten hiervoor gesteld.
Bron: Öko-Test 7-2017
Zolang er nog vraag blijft naar Koetjesrepen, vergeven van gehard plantaardig vet met in de verte een snuifje cacaopoeder, valt er over smaak weinig te twisten.
Wat Albert Heijn in de jaren zeventig deed met wijn, moet ze ook doen met chocola. Wat er nu in de schappen ligt, verdient eigenlijk niet het predicaat goed, laat staan beste. Misschien denken mensen dat chocola zo smaakt.
Frappant is dat wij, ClearChox, proeverijen doen met wat #1 craft chocolade noemt. Bean-to-bar origine chocolade. Zeven chocolades van 70% waarvan één uit de supermarkt, worden blind geproeft en beoordeeld op geur, smaak, mondgevoel.
Altijd verliest de supermarktchocolade. Scoort nul of zeer laag. Dan hebben we het over gezelschappen als Slow Food convivia of wijngildes.
Een keer won de supermarkt chocolade. Dat was bij tweedejaars studenten aan de HAN in Nijmegen, richting iets met voedseltechnolgie. Bij de fraaiste chocolades ging het van ieieieie, bah, getsie en dergelijke. De vierdejaars, het dream team, dat hielp de chocolades in bakjes te doen, snapten er niets van.
Na afloop zei docent Bas: Sorry, volgend jaar krijgen ze smaaklessen.
Mijn les: De consument denkt dat wat ze in de supermarkt koopt chocola is. Ze weet (nog) niet beter.