Joël Voordewind van de ChristenUnie wil de 2e kamer een motie aan laten nemen waarin de supers zich verplichten te verduurzaam. In 2015 moeten alle huismerkproducten duurzaam zijn, dat wil zeggen fair betaald, milieu- en diervriendelijk en vrij van kinderarbeid. O.m. Trouw bericht er vanmorgen over. Kennelijk gaat het voor de ChristenUnie niet hard genoeg en omarmen ze een initiatief van het ICCO en FairFood. De letterlijke tekst van de motie vind je hier.

Gerda Verburg, ex-minister van Landbouw en tot voor kort verantwoordelijk voor de verduurzaming van de supers, laat vanmorgen per tweet weten: Jammer dat Joel Voordewind achter de feiten aanloopt. Supermarkten werken hier al lang aan in platform verduurzaming voedsel LNV.

Van Marc Jansen, die de supermarkten en andere winkeliers en voedselverkopers vertegenwoordigt vanuit het CBL, hoorde ik zojuist precies hetzelfde. Naar aanleiding van de motie vertelde hij me: Onze duurzaamheidsagenda liegt er niet om. Kan altijd beter, sneller en meer maar wij maken snelheid met de handrem erop. En dat komt deels omdat duurzaamheid, anders dan voedselveiligheid, iets is waar men zich onderling op wil profileren. Supermarkten willen pas over iets communiceren als het daadwerkelijke product in de schappen ligt. Reken maar dat we producten met een plus graag onder de aandacht willen brengen. Dat doe je ook zo met een nieuwe verpakking of een omegaatje 3 erin. Het is not done om te vertellen dat je over 15 maanden met een nieuw product komt. Over verduurzaming moet je anders communiceren, merk ik meer en meer. Daar zijn onze leden en andere schakels in de keten terughoudend in uit angst dat je iets onbeheersbaars over je afroept. Denk bijvoorbeeld aan zoiets prozaïsch als de beschikbaarheid van duurzamere producten. Die schiet vaak tekort voor de volumes die supermarkten vragen. Het barst van de partijen die in onze nek hijgen. Voor we het weten hebben we het weer gedaan.
Daardoor komen we in dit soort spagaten, zoals vandaag weer. Overigens ben ik ervan overtuigd dat je dit soort dingen niet kunt voorkomen. De motie en petitie zijn geschreven door FairFood cs en de CU wordt voor hun karretje gespannen met de gebruikelijke politieke retoriek. Dat is geen verwijt want zo werkt het en doen wij het ook op andere dossiers. Het is jammer dat we niet open en reëel kunnen communiceren.


Uit boerenkringen hoor ik dat ze overwegen mee te gaan doen omdat een eerlijke prijsvorming in de keten essentieel is. Da's best boeiend. Als dit land 4x zoveel maakt als het opeet, hoe moeten wij als Nederlandse consumenten dan een faire prijs opbrengen voor driekwart van de boeren- en tuindersproductie die we hier niet opeten? LTO Nederland is voor een liberale markt. Zouden ze mee doen, dan vragen ze niettemin de Nederlandse bevolking de lage landbouwprijzen te subsidiëren. En die zijn weer laag omdat we hier graag tegen de klippen op produceren om de rest van Europa en een stukje van de wereld te kunnen bedienen met bulk waaraan geen waarde kan worden toegevoegd.
Het zijn rare tijden waarin weinigen de blik kennelijk nog helder op de weg kunnen houden of de koers kennen.

Als je wilt verduurzamen zul je dat op zijn minst Europees moeten regelen. Dit is symboolpolitiek. Als Den Haag toch niet oplet, zullen we het dan maar opruimen?

Ik ben benieuwd naar het wel en wee van deze onsamenhangende motie. Wordt vervolgd in het NOS-journaal van vanavond.


Dit artikel afdrukken