Een onterecht ondergewaardeerd genre boeken is dat van huishoudtips. Veel mensen ergeren zich jaren aan een stroeve lade, terwijl ze hadden kunnen weten dat je deze met een beetje boenwas weer soepel kunt laten schuiven. En al die doffe schoenen zijn onnodig, want met een nylon kous wrijf je ze blinkend. Hadden ze maar "100 tips van Oma" gelezen.

Binnen dit genre heb je nog het subgenre kookhuishoudtips. Een van de leukste boeken daarin is The Best Kitchen Quick Tips: 534 Tricks, Techniques, and Shortcuts for the Curious Cook. Peperkorrels kun je gemakkelijk in een wietzakje verpulveren; koperen pannen wrijf je mooi met tomatenketchup; satestokjes week je het gemakkelijkst in een fles, want dan kunnen ze niet boven komen drijven; theekopjes en wijnglazen kun je drogen op een cakerooster, geurtjes wrijf je uit je handen met mondwater; leg knikkers in een pan om je te waarschuwen voor droogkoken; vaat afdrogen doe je niet met een doek, maar met een ventilator; mozzarella snij je in plakken met een eiersnijder; als je zachte kaas wilt raspen spuit je eerst de rasp in met kookspray; uien bewaar je handig in -daar is ie weer - een nylon kous; met cocktailprikkers, minimarsmellows en huishoudfolie kun je een geglazuurde taart beschermen; etc.

Je hoeft de tips niet te gebruiken om van het boek te genieten. De kneuterigheid is hartverwarmend.
Dit artikel afdrukken