Het Nederlandse varken is op dit moment 38 cent goedkoper dan het Franse, het Duitse 28 cent. Nederland lijkt te dumpen, want Duitsland is van oudsher goedkoperDe boeren zitten hierdoor met overvolle stallen en eisen overleg. Dat zou vanmiddag plaats moeten vinden. Onduidelijk is nog of beide kopers samen aanwezig zullen zijn voor een overleg met minister Stéphane le Foll. Ook verderop in de week staan ontmoetingen met de minister gepland.
Nulnotering
Vandaag schrijft De Telegraaf dat onze Nederlandse boeren het meest malse varkensvlees van Europa maken, maar dat het helaas te duur is. De Brusselse overheid zou hen maar niet willen helpen om het te verkopen. In werkelijkheid wordt het Nederlandse varken volgens La Cooperl 38 cent goedkoper dan het Franse aangeboden. Het Duitse kan worden ingekocht voor 28 cent minder.
Nederlandse dumping?
Omdat het Duitse varken door een gunstiger kostprijssamenstelling van oudsher goedkoper kan zijn dan het Nederlandse, kunnen de prijsonthullingen van La Cooperl betekenen dat Nederland zijn overschotten probeert te dumpen in Frankrijk. Samen met het goedkopere Duitse varken zorgen onze slachters ervoor dat de notering voor een Frans varken op dit moment op €0 staat. Er is immers geen vraag naar te duur varken als er voldoende goedkoop in de markt is.
Update 19:05h: notering wordt hervat, verloop onzeker
Vanavond om iets voor half zeven kondigde minister Stéphane le Foll aan dat er een akkoord zou zijn bereikt waar de vleesverwerkers aan meewerken.
Plérin : Demain matin il y aura une cotation à #Plérin. Les industriels s'y sont engagés. pic.twitter.com/jkVdM5A3UL
— Stéphane Le Foll (@SLeFoll) August 17, 2015
Daarom wordt morgen de notering van de MPB hervat. Noch La Cooperl (19% van de beursomzet), noch Bigard (7% van de beursomzet) waren echter bij het maken van de afspraken aanwezig. Volgens de beursvoorzitter Daniel Picart in Le Figaro kan de beurs dan ook een beweging naar beneden maken. Volgens de agenda van Le Foll ontmoet hij morgen en overmorgen de directievoorzitters van La Cooperl en Bigard. La Cooperl geeft aan slechts een vrije prijsvorming te zullen accepteren. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat de door de boeren gewenste minimumprijs van €1,40 per kilo na overmorgen nog staat.
Agenda de la semaine : http://t.co/Os0F06NCy8 pic.twitter.com/MAWRVDSp6V
— Stéphane Le Foll (@SLeFoll) August 17, 2015
Fotocredits: still, Le Figaro
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als ik het stukje goed samenvat wordt het Franse varkensvlees niet verkocht omdat het TE DUUR is. Nederlands en Duits varkensvlees zijn respectievelijk 38 en 28 cent/kg goedkoper. Nederlanders zouden dat varkensvlees op de Franse markt willen dumpen.
Wat schieten de Nederlandse varkenshouders ermee op om hun vlees daar te dumpen. Ze doen dat voor een prijs ver onder de kostprijs. Ik weet niet hoe breed de negatieve marge is van de Nederlandse varkenshouder, mogelijk dat ze aan die 38cent ook nog tekort komen. Mogelijk niet, in Nederland en Duitsland ligt de kostprijs eenmaal een stuk lager dan in Frankrijk. Nederlanders en Duitsers kunnen nu gezamenlijk wel de Franse varkenshouder de nek omdraaien maar ze zullen daardoor niet een hogere prijs krijgen. Ze blijven zelf de spreekwoordelijke melkkoe, of in dit geval het slachtvarken, van de handelaar in vlees. Ik denk dat ze er beter aan doen de handen ineen te slaan met hun overgrense collega's om een blok te vormen tegenover de vleeshandel zodat de Nederlandse, Franse en Duitse een eerlijke prijs krijgen voor hun goed product
Gerrit, de een is te duur omdat de ander te goedkoop is, vat jij samen. Vervolgens ga je door en pleit je voor een 'eerlijke prijs'. Wat is dat?
Er is op Foodlog al veel over dat onderwerp geschreven. We zijn het er eigenlijk wel over eens dat het economisch een vaag en zelfs onmogelijk begrip is. Een aanbieder die geen goeie deal doet, moet iets aan de waarde van zijn product doen, leren alle handboeken commerciële economie. Dan krijg je een dekkende prijs + een marge.
Dick, varkenshouders moeten niet achterover leunen en aan hun kostprijs blijven werken. Dat is iets wat ze zelf in de hand hebben. maar als bedrijven met de scherpste kostprijs nog in de min draaien is er structureel iets mis. En zolang als boeren het in grote lijnen niet eens zijn dan blijft dat zo. Slaan de boeren echter de handen in elkaar dan is er kans dat er varkensproductie uit de markt gaat. Zijn ze niet eensgezind dan blijven ze uit elkaar gespeeld worden door regeringen en handelaren. Productie uit de markt creëert een vraageconomie en dat geeft betere prijzen dan aanbieders die zich verdringen
Even de feiten qua kostprijs op een rij. Interpig zet jaarlijks de kostprijs van de productie van varkensvlees op een rij.
Uit deze grafiek blijkt dat de Franse varkenshouders een lagere kostprijs hebben dan de Nederlandse varkenshouders.
Als Nederlandse vleesverkopers 38 cent onder de prijs aanbieden, weten ze niet hoe de markt is. Ik zou nooit zo goedkoop aanbieden als er een onderprijs is.... Nieuwe vleesverkopers aanstellen?
In het geval van varkensvlees hoeft de aanbieder geen waarde toe te voegen. De aanbieder is de slachterij en niet de varkenshouder. De aanbieder zijnde de slachter verkoopt het varken gewoon. Hij hoeft alleen de varkenshouder een prijs te betalen die op een bepaald moment gemaakt kan worden. Simpel. De slachter moet er alleen om denken dat de varkenshouder een prijs betaald krijgt waar hij net van leven kan. Anders varkenshouder weg en krijgt de slachter geen varkens meer. Het handboek van de commerciële economie werkt alleen als de varkenshouder de aanbieder is. Maar dat is hij niet, dat is de slachter. Contracten.