image

Geen Koreaanse jazz-coryfee, maar een kwee. Van eigen bomen. Onbehandeld en helemaal biologisch-dynamisch. Met het dons dat het kenmerk is van niet spuiten. Het zijn gisten die zorgen voor een superieure rijping van de vrucht van buitenaf.
Heb je dit, dan ben je kampioen, vertelde mij een bevriende wijnmaker en ervaringsdeskundige in natuurlijke gistingsprocessen. Wij zouden het er gauw afpoetsen.

Deze vrucht van onze Franse bomen was een van de vele die dit jaar meekwamen naar Utrecht. We hadden dit jaar een oogst die een keer of vier zo groot was als normaal. Het was het droge jaar, zeggen ze.

Gevolg is dat we met een berg kweeperen en -appels zaten (in het Frans heten ze gewoon allemaal 'kwee': 'des coings')
We behandelen ze niet, zodat veel van de vruchten door insecten als kraam- en eetkamer worden gebruikt. Tot een jaar of 5 geleden lieten we de vruchten als echte urbans maar vallen. Voor de vogels en de insecten. Ze waren immers niet behandeld en er zaten gangetjes, wormpjes, rupsjes en eitjes in.

Tot mijn vrouw zei: ik ga ze schillen en pit de rommel er wel uit! Ze had nl. zin. En die herhaalt zich sindsdien ieder jaar.

Van de gave vruchten maakt ze kweepeergelei. Dagenlang eten we dan als nagerecht het restproduct: gestoofde kweeperen. Ze smaken naar ... kweeperen. Het lijkt op een mix van appel en peer maar is tegelijk frisser en voller, bedwelmender en subtieler. Die dagen van herhaling zijn bepaald geen straf.

Van de meeste gave stukken maakt ze kweepeerkoek ('pate de coings'). We eten er de rest van het jaar van. Vrienden staan versteld. Wat een smaak!

De rest, gesnipperd en van kruiden (kaneelstokken, nootmuskaat, kruidnagel, korianderzaad en bittere amandelen) voorzien, staat de komende maand of wat te weken in de vodka en rhum. Tegen Kerst filtert ze het en doet ze er suikersiroop bij. Het resultaat is een fantastische kweepeerlikeur, die lekkerder wordt naarmate hij ouder wordt. In de regel lukt dat maar slecht. Hoewel ... dit jaar is maar liefst 7 liter onderweg.
Eindelijk bereikt wellicht een fles de respectabele leeftijd van twee jaar.

We kijken alvast tevreden achteruit: 2007 was een geslaagd kweejaar.
Dit artikel afdrukken