Het RIVM bracht in kaart hoeveel mensen in 2017 MDL-klachten hadden, hoeveel sterfgevallen het gevolg waren van MDL-problematiek en wat de consequenties in kosten en ziekteverzuim waren. In 2017 kregen ruim 626.000 MDL-patiënten medische specialistische zorg. Zo’n 15.000 mensen overleden door MDL-problemen, ongeveer 10% van de totale sterfte in Nederland. Verreweg het grootste deel van deze overlijdens, bijna 13.000 gevallen, was te relateren aan kankers van het spijsverteringskanaal. In 2018 zijn er bijna 24.000 nieuwe gevallen van MDL-kanker geconstateerd.
Het kostenplaatje liegt er ook niet om. In 2015 waren de zorgkosten voor alle MDL-problematieken zo’n €3,3 miljard. Een groot deel van deze zorguitgaven is besteed aan de behandeling van MDL- kanker (€800 miljoen).
Op basis van demografische ontwikkelingen, zoals vergrijzing, voorspelt het RIVM dat in 2030 10% meer mensen met MDL-klachten bij de huisarts bekend zullen zijn. Het aantal gevallen van MDL-kanker zal naar verwachting toenemen met 25%.
Op de site van de bewustwordingscampagne, jespijsvertering.nl, delen patiënten met MDL-problematiek hun verhalen:
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#12 Zonuline is geen bestanddeel van gluten maar een lichaamseigen eiwit. Weefselbiopten van coeliakie patiënten scheiden zonuline uit wanneer ze in vitro worden bloot gesteld aan gliadine. “Normaal” darmweefsel reageert nauwelijks op gliadine (https://doi.org/10.1080/003655205002353340. Dit past in het beeld dat darmepitheel van coeliakie patiënten gevoelig is voor gluten.
Overigens kan het geen kwaad te realiseren dat elk onderzoek, ook al is het gepubliceerd, nog altijd werk in uitvoering is. Zo zijn er publikaties waarin is aangetoond dat met de commerciële zonuline assays van alles wordt gemeten, behalve zonuline (PLOS ONE 14, e0210728, 2019); Frontiers Endocrinology, https://doi.org/10.3389/fendo.2018.00022).
Interessant recent onderzoek:
patiënten met het prikkelbare darmsyndroom werden vergeleken met gezonde mensen.
Het gehalte aan zonuline in het bloed bij de patiënten was verhoogd, vergelijkbaar met het niveau van mensen met coeliakie.
Zonuline is een breekijzer, dat de "tight junctions" tussen de epitheelcellen van de darmen open wrikt. Vervolgens kunnen andere stoffen (lipopolysacchariden?) ellende veroorzaken door in de ontstane kieren het lichaam binnen te dringen.
Het advies voor mensen met dit soort klachten lijkt mij duidelijk: "mijdt tarwe". (Tarwe bevat gluten, die bevatten gliadine, dat bevat zonuline).
Meer over zonuline.
Duizelingwekkend aantal. Maar niet verwonderlijk gezien de belabberde voedselkwaliteit en het enorme aantal vreetschuren met uitsluitend geraffineerde rotzooi badend in louter Ω-6 en palmolie. En dan is er nog de rest van de rijke landen met evenzovele vreettempels die dezelfde maag-darm-lever en nog meer problemen kennen. Dit gezondheidsprobleem is vele malen groter dan alle drugsproblemen bij elkaar. Een nutriëntenpolitie zal er nooit van komen want slecht eten is zeer lucratief voor de industrie die ons weer ‘beter’ moet maken. Nee ik kan beter zeggen die ons MET de kwalen en ziektes aan hun lijntje in leven weet te houden. Beursgenoteerd dat ook nog.
Jan Peter we doen er alles wat mogelijk is aan om de bodem te deconditioneren. Wat we in deze polder in 60 jaar fout hebben gedaan veeg je niet in een pennenstreek weg. Maar zijn gezien de monsteruitslagen op de goede weg. In deze wil ik ook nog wel even kwijt dat de chemische belasting die we onszelf aandoen, ja jij als consument bent daar ook debet aan, de impact op onze gezondheid heeft ook veel te maken met de conditie van ons lichaam. Een lichaam op orde kan veel meer aan dan een lichaam met organen in stress.
Wil je uitnodigen, kom maar een keer kijken, zal je het zien.
Interessantdoenerij. Komt toch geen antwoord.
Ik vind het ook ongeloofwaardige teksten, dus zolang er niets onderbouwd wordt schaar ik het onder de categorie onzin.