Wie verdient teveel en wie te weinig aan ons eten? Ondanks het struikelende kabinet houdt de Tweede Kamer commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op dit moment zogenaamde 'open gesprekken' die duidelijk moeten maken hoe het zit. Volgens de NMA - de Nederlandse Mededingingsautoriteit die moet waken over eerlijke prijzen - is er niets aan de hand. De super krijgt niet teveel, al krijgt de boer bar weinig. Hoe het zit weet nu nog steeds niemand. De boeren vinden dat ze te weinig krijgen. De supers vinden dat ze niks fout doen, behalve dan zorgen voor wat consumenten willen: veel voor weinig. Maar, zeggen de supers, er is wel degelijk een schuldige als je die wilt aanwijzen en dat is 'de handel'.

'De handel'? Wie is dat?

We lieten het ons laatst uitleggen door wat tuinders. Die zitten de laatste tijd nogal in de penarie zodat foodlog met hen in gesprek kwam. Hier werd al eens geschreven dat de NMA en zijn collega LEI misschien wel niet zulke goeie accountants zijn. Er zijn heel wat centen zoek en het zijn nou juist de centen waar een boer of tuinder wel beter van zou kunnen leven. De redactie sprak wat tuinders die wel weten waar dat zoekgeraakte geld blijft: 'in de handel'.

Wie is dat dan en waar woont die 'handel'? Heeft de Tweede Kamer 'de handel' wel gebeld om ook eens open gehoord te worden? Want kennelijk zijn de boeren en de supers het ergens over eens: er gaat wel degelijk iemand met de buit vandoor.

De tuinders die ik sprak zijn er in ieder geval duidelijk over: met de handel bedoelen ze niet de super want die koopt helemaal niet bij hen aan de deur. Het gaat allemaal via anderen. Dat is ook logisch, want als Albert Heijn of Jumbo spruitjes of paprika's verkoopt, dan is het partijtje van die ene teler helemaal niet genoeg of nou juist weer veel te veel. Iemand moet het bij elkaar vegen en die doet dat dus ook. Daar is weinig voor nodig. Een telefoontje, een PC-tje en een burootje, desnoods een rijdend.Voor die paar telefoontjes schijnt die figuur zoveel te krijgen dat we wat de boer krijgt en wat de super betaalt lang niet hetzelfde zijn. Daar zit een berg tussen waar iedereen maar een beetje over zwijgt en die onze NMA en het LEI niet zomaar in de boeken kunnen vinden. Dat zou eens afgelopen moeten wezen. Kan die Tweede Kamercommissie niet eens een handelsstunt uithalen door even goed door te vragen?

Nu praten ze daar over moraliteit en het stunten met voedselprijzen. Van mijn moeder leerde ik al dat je met eten niet mag spotten, dus dat doet het altijd goed voor in de krant. Moeten ze de politie niet eens afsturen op die handel en gaan uitzoeken hoe die heet, waar'ie woont, wat'ie verdient en daar precies voor doet? Het is nl. hartstikke logisch als je even goed nadenkt. Tussen de boer en de super zit iemand die voor de super en de groothandel hun handeltjes bij elkaar veegt. Anders hebben ze nl. nooit precies wat ze nodig hebben en moeten ze zelf iedere dag als een gek het hele land door naar die 75.000 boeren om hun spulletjes bij elkaar te vinden. Zo zit de wereld niet in elkaar en daar heb je dus tussenhandelaren voor.

Wie zijn dat, wat verdienen ze en wat doen ze daarvoor? Tweede Kamer Commissie, weet u zeker dat u iedereen aan tafel heeft?
Dit artikel afdrukken