Ze zijn rood en ze zijn lekker. Begin deze week oogstte Stephan Persoon de eerste 1000 kilo rode paprika’s op zijn bedrijf in Bleiswijk. Wat is daar nu zo bijzonder aan? Er liggen toch jaarrond rode paprika’s in de supermarkt? Jazeker, maar dit zijn de eerste Hollandse van het seizoen. Als je bij Stephan de kas in loopt komt de zoet-pittige geur van het paprikagewas je tegemoet. Steek je je neus in zo’n doos paprika’s dan weet je dat het weer lente is. Snij zo’n paprika in stukjes en leg die op je boterham met kaas en je weet niet wat je proeft. Je kunt er ook zo in bijten. In zo’n vrucht dan.

De kas van de familie Persoon behoorde tot de vele paprikabedrijven die in 2006 en 2007 goede jaren met mooie prijzen hadden. Logisch vervolg daarop was een enorme uitbreiding, meer dan de markt kon verstouwen. In 2009 halveerden daarom de opbrengsten en kwamen de ondernemers in de problemen.

Helaas zijn er ook klachten ontstaan over smaak en kwaliteit van de Nederlandse paprika’s. Dat ligt aan de rassenkeuze, maar ook doordat de vruchten soms te lang in het handelskanaal rond zwerven en dus niet vers zijn.

Ondertussen zijn de Spaanse paprika’s erg vooruit gegaan. Vroeger teelden ze daar de zogenaamde lamuyo types, van die grove paprika’s met een dun laagje vruchtvlees. Rassen die het Mediterane klimaat goed kunnen doorstaan. Aangezien de Europeanen meer gecharmeerd zijn van geblokte typen hebben ze die daar ook massaal aangeplant en is er veredeld op geblokte rassen die ook onder de Spaanse zon kunnen groeien. Toch haalt die kwaliteit het vaak niet bij de Nederlandse producten, omdat die paprika’s in plastic tunnels worden geteeld, vaak zonder verwarming. Geen verwarming betekent dat de vruchten door temperatuursschommelingen krimpscheurtjes krijgen of kwetsbaar zijn voor schimmelziekten. Ook is het daardoor stukken moeilijker om biologische bestrijding in te zetten. Daarom is het dus weer tijd voor paprika’s uit Bleiswijk waar meer energie in wordt gestopt, die niet of nauwelijks bespoten zijn, maar die geen 1.500 kilometer hoeven af te leggen naar Nederland. Stephan oogst het nieuwe vroege ras Preludium, uit de stal van Syngenta. De komende weken komt het eerste zetsel van ongeveer 1,4 kg/m2 los. In tegenstelling tot een tomaten- of komkommerplant, waar continue vruchten aan komen, bloeit een paprika onregelmatig, waardoor een aantal vruchten tegelijk uitgroeien en van groen naar rood verkleuren.

Stephan is zelf verrast door de goede smaak van dit nieuwe ras. Hij is gewend aan de smaak van zijn paprika’s, maar vindt deze er ver boven uit steken. Dat is nodig om de Hollandse paprika weer meerwaarde mee te geven. Let dus de komende weken in je supermarkt eens op de herkomst van de rode paprika’s. Ik ben benieuwd of jullie smaakverschillen ontdekken. Meld hier je ervaringen.

Mocht je zoeken naar Paprika's van Persoon, dan moet ik je teleurstellen. Ze gaan onderherkenbaar op in de massa. Gek he?
Dit artikel afdrukken