Foodlog berichtte al eens over echte cola. Die komt uit de streek en niet meer uit de fabrieken van Coca en Pepsi. In Frankrijk, het land dat de streekproducten uitvond rond de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw, lijkt streekcola zich tot ontwikkelen tot een rage. Dat ontdekte Foodpersonality. Op de redactie vermoedden we dat er wel een analyse over Nederlandse melkboeren op zou volgen. Die ontbrak. Daarom permitteren we ons een nieuwsbericht met een prikkelende slotopmerking over echte streekmelk.
Het blad schrijft:
Cola uit de streek? Dat is een onzinnig idee. Streekproducten zijn producten met geschiedenis uit de desbetreffende streek. Worsten, kazen bepaalde desserts, koek en banket, van jaren geleden al. Cola is echter een op en top Amerikaans product. Maar ja, Fransen zijn trots op hun ganzelevers, kikkerbilletjes, jam van pruimen uit Agen, calvados, camembert en hun vele wijnen, likeuren, gedestilleerd en bronwatermarken. Tegelijk zijn ze gek op cola. En als we dan even moeten interpreteren: Fransen zijn tegelijkertijd min of meer anti-Amerikaans. Daarom willen ze een eigen antwoord op het imperialisme van de VS na de oorlog. Desnoods met een knipoog. Dus 'cola de notre pays', nee, sterker nog 'de notre région'.
Met 'cola de notre pays' bedoelen de Bataven van FoodPersonality waarschijnlijk 'cola français'. 'De notre pays' betekent in het Frans immers 'uit de streek' en is een synoniem van 'de notre région'. Passons - laten we het niet over Frans, maar over Cola hebben.
FoodPersonality ontdekt naast Auvergnat Cola uit de Auvergne (met de occitaanse slogan 'knal er maar 'ns op los, sodeju' - fai tot petar miladiu) en heel nest alternatieve Cola's die door de Fransen 'altercola's' worden genoemd. Het land telt Corsica Cola, Breizh Cola (uit Bretagne), Vendée Cola (uit de Vendée, in het Westen van het land aan de Atlantische kust), Elsass Cola (uit de Elzas, in het Oosten van het land), Fada Cola (uit Marseille in het Zuiden) en Chtilà en Ch'nord Cola uit het Noorden. De Bretonse was er het eerst.
Halverwege het artikel blijkt het product niet anti-Amerikaanse meer te zijn, maar 'van bij ons'. Het biedt identiteit en is weer eens wat anders. Je kunt er trots op zijn omdat het uit jouw gebied komt. Zoals het blad schrijft: het is cola van ons, voor ons.
Als Fransen er zo trots op zijn, moet Coca Cola zich zorgen maken. Streekcola is echt; je kunt er wat mee hebben. Coca Cola is straks alleen nog maar een bekend merk. Het heeft geen 'roots'. Streekcola wel. Die wordt ergens gemaakt.
Het is bijzonder vast te stellen dat een melkland als Nederland nog steeds geen ondernemers telt die hebben geconstateerd dat bijv. Friese of zelfs Weststellingwerfse melk wel eens een hit zou kunnen zijn omdat je die als Noorderling liever drinkt dan wat-kan-het-mij-bommen-want-het-is-toch-allemaal FrieslandCampina melk die uit Limburg, Zeeland en Utrecht tegelijk komt.
Dit artikel afdrukken
Cola uit de streek? Dat is een onzinnig idee. Streekproducten zijn producten met geschiedenis uit de desbetreffende streek. Worsten, kazen bepaalde desserts, koek en banket, van jaren geleden al. Cola is echter een op en top Amerikaans product. Maar ja, Fransen zijn trots op hun ganzelevers, kikkerbilletjes, jam van pruimen uit Agen, calvados, camembert en hun vele wijnen, likeuren, gedestilleerd en bronwatermarken. Tegelijk zijn ze gek op cola. En als we dan even moeten interpreteren: Fransen zijn tegelijkertijd min of meer anti-Amerikaans. Daarom willen ze een eigen antwoord op het imperialisme van de VS na de oorlog. Desnoods met een knipoog. Dus 'cola de notre pays', nee, sterker nog 'de notre région'.
Met 'cola de notre pays' bedoelen de Bataven van FoodPersonality waarschijnlijk 'cola français'. 'De notre pays' betekent in het Frans immers 'uit de streek' en is een synoniem van 'de notre région'. Passons - laten we het niet over Frans, maar over Cola hebben.
FoodPersonality ontdekt naast Auvergnat Cola uit de Auvergne (met de occitaanse slogan 'knal er maar 'ns op los, sodeju' - fai tot petar miladiu) en heel nest alternatieve Cola's die door de Fransen 'altercola's' worden genoemd. Het land telt Corsica Cola, Breizh Cola (uit Bretagne), Vendée Cola (uit de Vendée, in het Westen van het land aan de Atlantische kust), Elsass Cola (uit de Elzas, in het Oosten van het land), Fada Cola (uit Marseille in het Zuiden) en Chtilà en Ch'nord Cola uit het Noorden. De Bretonse was er het eerst.
Halverwege het artikel blijkt het product niet anti-Amerikaanse meer te zijn, maar 'van bij ons'. Het biedt identiteit en is weer eens wat anders. Je kunt er trots op zijn omdat het uit jouw gebied komt. Zoals het blad schrijft: het is cola van ons, voor ons.
Als Fransen er zo trots op zijn, moet Coca Cola zich zorgen maken. Streekcola is echt; je kunt er wat mee hebben. Coca Cola is straks alleen nog maar een bekend merk. Het heeft geen 'roots'. Streekcola wel. Die wordt ergens gemaakt.
Het is bijzonder vast te stellen dat een melkland als Nederland nog steeds geen ondernemers telt die hebben geconstateerd dat bijv. Friese of zelfs Weststellingwerfse melk wel eens een hit zou kunnen zijn omdat je die als Noorderling liever drinkt dan wat-kan-het-mij-bommen-want-het-is-toch-allemaal FrieslandCampina melk die uit Limburg, Zeeland en Utrecht tegelijk komt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In de regio Nijmegen hebben we (volle biologische) 'Ooijpoldermelk' in glazen flessen. De grote favoriet bij mn kids, en de enige melk die ik zelf ook lekker vind...
helaas alleen bij de Natuurwinkels te krijgen. Ook kan aan de kaasboerderij vlakbij bijna net zo heerlijke melk in glazen flessen gekocht worden - je moet er wel speciaal voor heengaan...
Waarom niet bij de supermarkt ? Wie in Nijmegen weet überhaupt dat je bij de Natuurwinkels hier de lekkerste melk ter wereld in flessen kunt krijgen ?
Ik ben voor lokaal, maar heb het niet zo voor streekachtige producten. Dat heeft met naïef chauvinisme te maken. Lokaal gaat over iets anders.
BTW, hoeveel verwerkers zijn er in NL die de infrastructuur hebben voor UHT-melk? Kostelijk en energievretende activiteit, als je 't mij vraagt.
Ga beter naar de melkautomaat en kook de rauwe melk als je modern rationalisme erop staat steriel te vreten. Vergeet de Actimellekes niet om je darmen terug op te krikken met de bacteriën die ze uit babypoep halen. Danone & C° zal je eeuwig dankbaar weze. Leve de leuze: Ik ben niet debiel, maar wel steriel! (Zaterdagochtend opwelling ... waarschijnlijk iets verkeerds gegeten …)
Nick, zou gauw de 'smile' knop d'r is kom ik 'm bij uw opmerking aanklikken :-)
Dick, die lokale cola is heel erg 'retro'. Aan mijn vrouw hare kant (= familie) hadden ze vroeger de Brouwerij Kemp. Die brouwden geen cola weliswaar maar wel alles wat maar in een fles kon: water, tafelbier, limonade... Kijk eens hier hoe sjiek. De onderste prent hangt nog steeds in het ouderlijk huis van mijn vrouw. Ieder dorp had indertijd haar eigen brouwerij/bottelarij. Ze zijn wel allemaal op de fles gegaan. Hebben het allemaal moeten afleggen tegen 'groot'.
In Mexico is de lokale cola big business. Maar hoe rendabel of folkloristisch zijn die franse cola's?
Andere marketing tijden en grote merken kun je nu eenmaal moeilijk even van naam laten veranderen. Bavaria zou nog veel harder uit kunnen spelen dat ze met puur en heel oud bronwater brouwen.
Dick, als het dan toch zo streek is, waarom heet het dan Bavaria?