De Vlaamse website Mondiaal Nieuws schrijft:

"Door het vee de functie te laten vervullen van de grote kuddes die vroeger op onze planeet rondstruinden, voor de mens en het vuur hun rol overnamen, kunnen we de bodems weer gezond maken zodat ze opnieuw enorme hoeveelheden water en koolstof kunnen opslaan", zegt Savory. "Daardoor verminderen droogteperiodes en overstromingen."

Verwoestijning is volgens Savory geen gevolg van te grote aantallen runderen, schapen en geiten, maar wel van de manier waarop die dieren worden gehouden. Volgens de holistische aanpak kan vee maximaal drie dagen op een bepaalde plaats grazen; daarna wordt dat gebied minstens negen maanden met rust gelaten. Tijdens het grazen breken de dieren de verharde grond met hun hoeven en verspreiden ze mest en plantenresten. Daardoor wordt de regen later beter opgenomen in de bodem. Dieren trappen ook zaden in de aarde, waardoor die beter ontkiemen.


Indien Savory gelijk heeft, moet geconstateerd worden dat landbouw en natuurbeheer bij voorkeur niet vegetarisch moeten worden gemaakt. Daarmee gaat hij in tegen gedachten die zich met name in Nederland onder het publiek vestigen.

Lees verder op mo.be

Fotocredits: spaceodissey
Dit artikel afdrukken