Dat was het vandaag. Nog een paar minuten en het is voorbij. Jamie Oliver roept vanaf dit jaar iedere 19e mei tot Food Revolution Day uit. Wat bracht de eerste en wat zullen toekomstige brengen?
Jaap Seidell, hoogleraar in de eetgezondheid, twitte vanmorgen een teleurgestelde boodschap: "Vandaag Food revolution day. Veel politiek gekissebis maar de grote thema's blijven liggen."
Jamie's Food Revolution gaat over wat een Fransman lang geleden al noemde 'la mal bouffe', slecht eten. Zielloos en dikmakend fabriekseten. Die Fransman heet José Bové. Of Jamie het weet, is maar de vraag. Of Bové zich herkent in wat Oliver doet ook. Bové verbond het goede eten met een mensheid die de waarde van eten weer zou snappen en die zijn boeren niet langer zou vermoorden door hen steeds meer te laten maken tegen steeds lagere prijzen en .... hen daardoor zou dwingen te stoppen. In Nederland is dat laatste bijna zover. In Frankrijk is het niet anders.
Seidell gaat het om de dikke buiken die de 'mal bouffe' oplevert en die we inmiddels naar arme landen exporteren. Vandaag werd er flink zelf gekookt door food revolutionairen, tot zoete toeten aan toe. Trotse foto's getuigen ervan.
In de Ode die vandaag met de NRC meekwam viel een tekst van Carolyn Steel op: "aan de hand van voedsel kunnen we onze waarden ijken, omdat voedsel de beste metafoor voor het leven is". Dat is andere koek. Zij was vandaag nodig om duidelijk te maken dat voedsel waarde heeft, ongeacht zijn prijs. De Koh-i-Noor diamant met zijn waanzinnige waarde in geld zou je ruilen voor een slok water of aardappelen als je vreselijke dorst of geen eten had. Hetzelfde zou moeten gelden voor teveel, of voor vrede, geluk en gezondheid als je die niet hebt. Dat zijn andere dan monetaire waarden. Misschien zijn het wel 21e eeuwse. Volgens oer-Hollandse, ouderwets degelijke denkers als Rob de Wijk en Cees Veerman is dat niet zo'n gekke gok.
Hoe lang zou het duren eer Food Revolution Day daar allemaal over gaat?
Op 22 juni organiseren Urgenda, Foodlog en Carolyn Steel in Amersfoort het eerste Food Revolution Café dat daarover gaat.
Dit artikel afdrukken
Jamie's Food Revolution gaat over wat een Fransman lang geleden al noemde 'la mal bouffe', slecht eten. Zielloos en dikmakend fabriekseten. Die Fransman heet José Bové. Of Jamie het weet, is maar de vraag. Of Bové zich herkent in wat Oliver doet ook. Bové verbond het goede eten met een mensheid die de waarde van eten weer zou snappen en die zijn boeren niet langer zou vermoorden door hen steeds meer te laten maken tegen steeds lagere prijzen en .... hen daardoor zou dwingen te stoppen. In Nederland is dat laatste bijna zover. In Frankrijk is het niet anders.
Seidell gaat het om de dikke buiken die de 'mal bouffe' oplevert en die we inmiddels naar arme landen exporteren. Vandaag werd er flink zelf gekookt door food revolutionairen, tot zoete toeten aan toe. Trotse foto's getuigen ervan.
In de Ode die vandaag met de NRC meekwam viel een tekst van Carolyn Steel op: "aan de hand van voedsel kunnen we onze waarden ijken, omdat voedsel de beste metafoor voor het leven is". Dat is andere koek. Zij was vandaag nodig om duidelijk te maken dat voedsel waarde heeft, ongeacht zijn prijs. De Koh-i-Noor diamant met zijn waanzinnige waarde in geld zou je ruilen voor een slok water of aardappelen als je vreselijke dorst of geen eten had. Hetzelfde zou moeten gelden voor teveel, of voor vrede, geluk en gezondheid als je die niet hebt. Dat zijn andere dan monetaire waarden. Misschien zijn het wel 21e eeuwse. Volgens oer-Hollandse, ouderwets degelijke denkers als Rob de Wijk en Cees Veerman is dat niet zo'n gekke gok.
Hoe lang zou het duren eer Food Revolution Day daar allemaal over gaat?
Op 22 juni organiseren Urgenda, Foodlog en Carolyn Steel in Amersfoort het eerste Food Revolution Café dat daarover gaat.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wetenschapsfilosofen als Habermas en Popper rollebollen met elkaar, Henk. Waardevrijheid bestaat niet. Ook niet in de EU.
Kritisch jezelf informeren en vergelijken geeft een bepaald soort persoonlijke 'waarschijnlijkheid'. Het verbod op het promoten van gezonde producten op basis van wetenschappelijk onderzoeken (die gunstige effecten voor iederéén aangeven - die niet al barst van de flavonolen uit ander superfruit en kruiden) maakt de informatievergaring veel moeilijker.
Terwijl dezelfde EU wel bijv. farmaceutische producten toelaat op basis van ander wetenschappelijk onderzoek, die veel minder effectief blijken volgens weer ander onderzoek - dan bepaalde natuurlijke producten.
De eis dat er bij de verkoop van producten niet verwezen mag worden naar serieus te nemen wetenschappelijke onderzoeken - gepubliceerd in bijv. Nature - is dan censuur.
De grenzen zijn moeilijk te bepalen. Dat is ook het geval bij heel veel andere producten, zoals farmaceutische (die opeens van de markt gehaald worden omdat ze toch teveel schadelijke effecten hebben), of bij de toelating van GM producten.
Een absoluut verbod op informatievoorziening voor natuurproducten is daarom zeer onbevredigend.
Er bestaan geen bewijzen. Lees een stukje wetenschapsfilosofie. Misschien een grote waarschijnlijkheid. Cholesterol was ook wetenschappelijk bewezen slecht voor hart. Blijkt nu niet meer zeker waar te zijn. EU heeft in grote lijnen gelijk om claims te weren.
Tegen een breed scala aan aantastingen bij wie, Frank, bij elke koper van Pom product, bij de meeste, bij sommigen, bij een enkeling? En onder welke omstandigheden, met welke garanties tegen welke voorwaarden binnen welk consumptiepatroon? Geeft een specifieke claim voor een ongedefinieerd breed publiek ook niet een beetje valse hoop?
Zie deze beslissing over granaatsapclaims.
Het is onwettig geworden om hoge waarden aan antioxidanten en (bepaalde) flavonoïden als gezond te bestempelen en werkzaam tegen een breed scala aan aantastingen.
Terwijl dat wel degelijk zo is.
Hoe moet het publiek nog geïnformeerd worden ?
@Peter, zie ook hier - een presentatie van voedingsdeskundige Rima Laibow over de criminalisering van het benoemen van gezonde voedingszaken.