Koepel PVV van de Nederlandse vleessector vond het niet terecht dat de Vegetarische Slager zijn kip van soja 'kip' noemt. De PVV diende een klacht in bij de NVWA en kreeg ongelijk. De PVE maakt vandaag bekend het niet met de NVWA eens te zijn en verdere stappen te overwegen.
Op de website van de PVE is het volgende bericht te lezen:
Persinfo: Sojabal en Vegakip blijven nep
De Productschappen Vee en Vlees (PVV) en Pluimvee en Eieren (PPE) nemen er geen genoegen mee. De vegetarische slager denkt blijkbaar dat hij vegetarische producten mag blijven verkopen onder namen als kipstukjes, gehaktbal of gerookt spek ondanks de waarschuwing van de NVWA dat het niet hoort.
“Dit schaadt het imago van onze vleesproducten en als de NVWA het geen prioriteit vindt zullen we ons als productschappen beraden over verdere stappen, want wij vinden het misleiding”, aldus Ben Dellaert, secretaris van het PPE en PVV.
De vegetarische slager verkoopt vleesvervangers in de eigen vegetarische slagerswinkel. “Daar hebben we geen moeite mee, want daar is het duidelijk dat het om een vegetarisch product gaat”. Echter, doordat de producten nu ook in de supermarkt verkocht worden moet het voor de consument in één oogopslag helder zijn wat er in de verpakking zit. Het is kip noch vlees, dus is er sprake van verwarring en misleiding. “ En je zal als consument denken dat je een kipspiesje eet en dan op een sojabrokje kauwen, dat is zeker niet goed voor het imago van kip”, aldus Dellaert.
Stel je voor. Je stapt bij de vegetarische slager binnen en koopt daar vegetarische kip. Denk je dat je dan kip koopt of kip die geen kip is?
Naar de bescheiden mening van de redactie mag kip warenwettelijk geen kip heten als het geen kip is. Toch lijkt de NVWA te oordelen dat de consument heel goed weet dat hij geen kip maar iets plantaardigs koopt als hij bij de Vegetarische Slager 'kip' koopt.
Heeft de NVWA dáár ongelijk in?
Dat kunnen we ons moeilijk voorstellen. Temeer daar de nepkip van de Vegetarische Slager nog duurder is dan echte biologische.
Fotocredits: Sandra van Kampen
Dit artikel afdrukken
Persinfo: Sojabal en Vegakip blijven nep
De Productschappen Vee en Vlees (PVV) en Pluimvee en Eieren (PPE) nemen er geen genoegen mee. De vegetarische slager denkt blijkbaar dat hij vegetarische producten mag blijven verkopen onder namen als kipstukjes, gehaktbal of gerookt spek ondanks de waarschuwing van de NVWA dat het niet hoort.
“Dit schaadt het imago van onze vleesproducten en als de NVWA het geen prioriteit vindt zullen we ons als productschappen beraden over verdere stappen, want wij vinden het misleiding”, aldus Ben Dellaert, secretaris van het PPE en PVV.
De vegetarische slager verkoopt vleesvervangers in de eigen vegetarische slagerswinkel. “Daar hebben we geen moeite mee, want daar is het duidelijk dat het om een vegetarisch product gaat”. Echter, doordat de producten nu ook in de supermarkt verkocht worden moet het voor de consument in één oogopslag helder zijn wat er in de verpakking zit. Het is kip noch vlees, dus is er sprake van verwarring en misleiding. “ En je zal als consument denken dat je een kipspiesje eet en dan op een sojabrokje kauwen, dat is zeker niet goed voor het imago van kip”, aldus Dellaert.
Stel je voor. Je stapt bij de vegetarische slager binnen en koopt daar vegetarische kip. Denk je dat je dan kip koopt of kip die geen kip is?
Naar de bescheiden mening van de redactie mag kip warenwettelijk geen kip heten als het geen kip is. Toch lijkt de NVWA te oordelen dat de consument heel goed weet dat hij geen kip maar iets plantaardigs koopt als hij bij de Vegetarische Slager 'kip' koopt.
Heeft de NVWA dáár ongelijk in?
Dat kunnen we ons moeilijk voorstellen. Temeer daar de nepkip van de Vegetarische Slager nog duurder is dan echte biologische.
Fotocredits: Sandra van Kampen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Redactie, let even op de alfabetsoep: Klacht was ingediend bij nVWA, (nog) niet bij de NMA.
De PVV laat ons zojuist weten dat de nVWA geen prioriteit heeft gegeven aan de zaak maar wel stelt dat 'kip' geen kip mag heten als het geen kip is. Dat zei de krant gisteren ook: "De VWA heeft [de klacht] onderzocht, maar ziet geen reden om op te treden. 'Het hoort niet', aldus een woordvoerder. 'Dat hebben we de Vegetarische Slager ook laten weten. Maar verder heeft het voor ons geen prioriteit.'
De PVV geeft aan zich zorgen te maken over verwarring die kan optreden nu de vegetarische slagers 'kip' in supermarkten ligt. Dat er in de Haagse winkel van de slager geen verwarring kan optreden vond ook de woordvoerder van de PVE die ik zojuist sprak.
De misleiding hiervan lijkt mij wel mee te vallen. Maar het is gewoon vreemd om iets wat geen vlees is en wat gegeten wordt door mensen die geen vlees willen eten (en dat ben ik zelf soms ook) toch vlees te noemen. Ik snap ook wel dat ze het geen nep-kip willen noemen maar die term komt wel beter overeen omdat getracht wordt het origineel qua textuur en qua smaak te evenaren. Het komt op mij over als iets willen hebben of zijn wat je eigenlijk niet hebt: dat noemen ze ook wel penisnijd!
Dit biedt perspectief. Even de gehaktmolen aanpassen en een beetje rommelen met kleurstoffen en vooral de prijs. Et voila, varkensgehakt heet tegenwoordig " zwienkaviaar". Laat ze maar rollen die euro's.
De reus die kleinduimpje aanvalt. Voor mijn gevoel net zo'n soort zaak als die van FrieslandCampina tegen de Natuurhoeve over de toetjesverpakking. Ben het helemaal eens met Jaap Korteweg die in hetzelfde krantenstukje zegt dat de makers van kip het als een compliment zouden mogen beschouwen dat er kennelijk veel moeite gestoken wordt in het nabootsen van hun product.