In 2021 verdienden biologische boeren meer dankzij de groeiende vraag en hogere verkoopprijzen, ondanks hun lagere opbrengsten per hectare. Het CBS meldt dat huishoudens met een biologisch landbouwbedrijf een gemiddeld besteedbaar inkomen hadden van €90.000. Dit is bijna 10% meer dan het inkomen van huishoudens met een gangbaar boerenbedrijf in dat jaar.

Dat lijkt positief voor de biologische sector. Maar bedenk wel dat 2021 een coronajaar was. In 2020 en 2021 nam de vraag naar biologisch toe omdat mensen zelf gingen koken en gezonder wilden eten. Biologisch lifte mee op die trend.

Als gevolg van de stijgende inflatie tussen 2021 en 2024 groeit de vraag naar biologisch niet meer. In 2023 meldde Nieuwe Oogst dat de vraag naar biologischvoor het eerst in 30 jaar bleek gedaald. Het publiek houdt de hand weer op de knip en kiest weer voor gangbaar waarmee ze voordeliger uit zijn. Dagelijkse boodschappen zijn zo'n 25-30% duurder geworden sinds 2020.

Daar komt het streven van de vorige Europese Commissie om biologisch als één van de belangrijkste pilaren van een groen landbouwbeleid te stimuleren nog eens bij. Er ontstaat overaanbod. Oostenrijk, het pioniersland op het gebied van de biologische landbouw, heeft al langer te maken met concurrentie van goedkope biologische producten uit Oost-Europa. Als het aanbod stijgt, maar de vraag gelijk blijft of juist afneemt, zullen de prijzen dalen. Biologische boeren moeten dan een deel van hun marge inleveren. Het is niet ondenkbaar dat hun inkomenscijfers over 2024 minder gunstig zijn.

De verschillen tussen biologische en gangbare bedrijven zijn fors. Boerenhuishoudens met een biologisch hokdierbedrijf, zoals varkens of kippen, verdienden in 2021 gemiddeld €131.000, terwijl hun gangbare tegenhangers het moesten doen met €108.000.

Interessant genoeg verdienden huishoudens met een gangbaar tuinbouwbedrijf in 2021 meer (€111.000) dan hun biologische collega's (€88.000)​. De schaal van de bedrijven is vermoedelijk één van redenen. Biologische bedrijven zijn over het algemeen kleiner en maken minder intensief gebruik van de beschikbare grond.

Het gemiddelde inkomen van zowel biologisch als gangbaar lag in 2021 op €82.000. Dat is ver boven het gemiddelde Nederlandse huishoudinkomen van €49.000, meldt het CBS. Huishoudens met een melkveebedrijf kwamen gemiddeld uit op €77.000. Pluimveebedrijven deden het met een gemiddeld inkomen van €115.000 een stuk beter.

Bijna 60% van de huishoudens met een biologisch bedrijf behoorde tot de 20% hoogste inkomens in Nederland. Bij gangbare landbouwbedrijven was dit 53,2%. Aan de onderkant van de inkomensschaal was het verschil klein: 6,9% van de biologische en 7% van de gangbare landbouwbedrijven zaten in de laagste inkomensgroep​.


Inkomens per huishouden, salarissen en uurlonen

Op inkomenscijfers kun je je nogal verkijken, als je je niet afvraagt wat ze betekenen. Het bovenstaande bericht gaat uit van de in het dagelijks verkeer niet gangbare maat 'besteedbaar gezinsinkomen'. Dat is geen salaris, maar een optelsom van diensten van individuen die onder hetzelfde dak wonen. Volgens de Nationale Beroepengids bedraagt het uurloon van een gemiddelde boer €21 (2023). Het gemiddeld inkomen in Nederland bedraagt volgens het CBS €27. Leden van boerengezinnen maken domweg veel meer uren dan loontrekkers en kunnen talrijker zijn.
Dit artikel afdrukken