4
Fotocredits: 'Blauwe bessen', Pxhere

Flash PerspectiefGrote robot plukt kleine bessen in razend tempo

Vorig jaar nog plukten 50 mensen met de hand de blauwe bessen van de 80.000 bessenstruiken van Blauwe Bes Westerwolde. Dit jaar plukt een nieuwe bessenplukmachine de struiken leeg, met een snelheid van wel 3.000 kilo blauwe bessen per uur. Gemiddeld weet een ervaren plukker tussen de 10 en 20 kilogram blauwe bessen per uur te oogsten. De 50 plukkers oogsten dus 500-1.000 kilo per uur. Dat betekent dat de machine 3 tot 6 keer zo snel is als mensen.

De Oxbo 7440 is een Amerikaanse machine en is een indrukwekkende 5 meter hoog. Met een vaartje van ongeveer 2 kilometer per uur rijdt de machine over de bessenstruiken heen. De robot schudt met roterende stangen de rijpe bessen van de struiken. De bessen vallen op een zachte band, die de bessen naar boven transporteert en in een kratje deponeert.

Bessenplukken is arbeidsintensief werk, zeker voor blauwe bessen omdat het nogal kleine dingetjes zijn. Ze zijn ook niet allemaal tegelijk rijp.

Robotisering kan in de akkerbouw in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen. Robots werken zonder sputteren 24 uur per dag door, zijn nooit ziek en hebben geen dure uurlonen of huisvesting nodig.

Robots bieden ook kansen in de verduurzaming van de landbouw. Er bestaan al robots die onkruid kunnen herkennen en nauwkeurig wegschoffelen, en dat 24 uur per dag. Zo zijn er in de toekomst mogelijk geen of in ieder geval minder bestrijdingsmiddelen nodig. De robotisering van de landbouw staat voor de deur.

RTV Noord - 'Deze machine kan 3000 kilo blauwe bessen per uur plukken', 16 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 16 aug '24
  • 18:13

Volgens Bartjens zijn er nu 10 in Nederland. Ik heb ze nog nooit in actie gezien en ben meer thuis in de druivenplukmachines van Braud en New Holland die ik in Frankrijk van dichterbij ken. Na Covid is daar de trend: weg met de plukkers, laat de machine maar komen. Zelfs op hellingen, waar inmiddels kleinere machines voor beschikbaar zijn om niet voorover te kukelen.

Hans Akkermans 1
Hans Akkermans 1 Land- en tuinbouw
  • #3
  • 16 aug '24
  • 17:32

Dit heeft niets met innovatie en robotisering te maken. Deze machines rijden al enkele decennia rond. Maar je zou het moeten navragen, maar volgens mij werden blauwe bessen vaak in meerdere keren worden geplukt. 1e handpluk beste kwaliteit napluk mechanisch. Als je rassen krijgt of inmiddels hebt die in één keer geplukt worden is het makkelijk en kan ik mij voorstellen dat handpluk snel einde verhaal is, gezien de enorme kostenpost en beschikbaarheid van personeel. Dan kun je nogal wat op kwaliteit van het plukwerk inleveren (eigenlijk is mechanisch ook niet plukken, maar eraf trillen). Het zal een rekensom zijn of een noodgedwongen keuze. Het kan gewoon niet meer hier dit soort werk met huidige lonen als je er al mensen voor kunt vinden. Liever voor half geld bij de Jumbo de vakken vullen met blauwe bessen dan blauwe handen maken in de buitenlucht.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 16 aug '24
  • 16:34

Het is een aangepaste druivenplukmachine: kijk maar. En inderdaad: nog geen robot-achtig ding.

Karel
Karel chemie en water
  • #1
  • 16 aug '24
  • 13:04

Het valt me op dat ook hier de innovatie op gebied van robotisering weer het resultaat heeft van een grote machine die eigenlijk niet meer doet dan schudden van de struiken en zorgen dat de producten op een lopende band komen. Ik mis een ontwikkeling naar samenwerkende kleine robots die veel preciezer zien welke vruchten rijp zijn en die die vruchten dan selectief plukken. Bij ontwikkeling van vliegende drones wordt nu wel ingezet op samenwerking van veel kleine drones om daar mee optimaal in het luchtruim de doelen te bereiken. Kan dit ook niet met landbouw-robots in het veld, in de struiken, in de bomen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.