Volgens het AGD ziet Vion 'het getrek aan haar leveranciers als een vorm van gelukszoekerij' door de andere marktpartijen die snel op de groeiende vraag naar sterrenvlees willen inspelen. Daarmee zouden ze voor 'een dubbeltje op de eerste rang' willen zitten. Vion denkt dat een aantal partijen het prijswapen inzet om gemakkelijk marktaandeel te winnen.

Het AGD schrijft dat het treurig is dat marktpartijen op deze manier een goed initiatief 'om zeep helpen'. Welzijnsvlees concurreert zichzelf dood door deze cowboypraktijken die in de vleeshandel niet ongebruikelijk zijn en die helaas inmiddels ook het welzijnssegment lijken te ondergraven.

Daarnaast noteert de krant een door insiders bevestigd bericht dat er sprake is van fraude met sterrenvlees. Voor de Dierenbescherming is dat reden tot reorganisatie van zijn garantie-activiteiten:

Er zijn ook verhalen in de markt te beluisteren dat vlees wordt aangeboden dat niet voldoet aan de Beter Leven-eisen en gewoon afkomstig is uit de gangbare varkenshouderij. Dat zou één van de redenen zijn dat de Dierenbescherming besloot om de controle-activiteiten voor zijn systeem onder te brengen in een aparte stichting. Op die manier zouden ook de vleesbedrijven die het vlees op de markt brengen, beter te controleren zijn.


Fotocredits: Dorine Ruter
Dit artikel afdrukken