Gespannen, maar tot in zijn tenen voorbereid en zelfs 'nederig' stond aspirant-Eurocommissaris voor Klimaat Wopke Hoekstra maandagavond voor het Europees Parlement zijn 'stinkende best' te doen. In de drie uur durende hoorzitting toonde hij zich van zijn groenste kant, aldus het AD. "Ik wil de basis leggen voor de Green Deal 2.0", zei Hoekstra. En om dat te bereiken schudde hij een aantal beloftes uit zijn mouw.

Zo wil Hoekstra dat de EU de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met minstens 90% reduceert ten opzichte 1990 (nu heeft de EU zich nog op 55% reductie per 2030 vastgelegd), waarmee hij aansluit hij het advies van het klimaatadviesorgaan van de EU. Daarnaast wil Hoekstra zich als Eurocommissaris inzetten voor een internationaal klimaatschadefonds, iets waar hij als minister nog niets van wilde weten, en belooft hij een einde te maken aan subsidies voor fossiele brandstoffen. Ook pleit hij voor een wereldwijde belasting op kerosine, omdat het 'absurd' is dat automobilisten wel belasting betalen als ze tanken, maar luchtvaartmaatschappijen niet.

De monden van de linkse Europarlementariërs vielen ervan open. "Zien we u nu terugvallen op uw rol als consultant en vertelt u enkel en alleen wat een groot deel van het parlement wil horen?" prikkelde Mohammed Chahim van de PvdA. "U staat niet direct bekend als klimaatkampioen," voegde Bas Eickhout (GroenLinks) daar aan toe.

Hoekstra bleef onverstoorbaar en zette zijn charme-offensief voort. "Continuïteit, ambitie en overleg" was de boodschap die hij afwisselend in het Frans, Engels en Duits uitdroeg. Waarbij hij zowel links ervan moest overtuigen het bestaande klimaatbeleid voort te zetten, terwijl rechts (lees: de christendemocraten waar CDA-er Hoekstra zelf ook toe behoort) juist willen dat dat afgezwakt wordt. Hoekstra beloofde dat hij de omstreden Natuurherstelwet, waar de lidstaten en het Europees Parlement nog over onderhandelen, "tot een goed einde wil brengen."

Na het 'klimaatexamen' wordt het nagelbijten voor Hoekstra. Als hij binnen 24 uur niet twee derde van de milieucommissie van het Europarlement achter zich krijgt, wacht hem een tweede ronde schriftelijke vragen en mogelijk een tweede hoorzitting.
  • Deel
Druk af