Begin deze avond ging de eerste agrarische persprijs naar LTO-varkensbazin Annechien ten Have omdat ze zegt wat gezegd moet worden, open durft te communiceren met niet-boeren, gewoon zichzelf blijft en in gewone kranten en op gewone mensen TV te zien en horen valt.

Ik sprak haar zojuist even. Ze is blij en verrast en vindt de prijs een erkenning voor haar pogingen om open te communiceren. Ze hoopt dat meer boeren dat nu ook zullen gaan doen. Ik hoop ze ook hier te zien, net als Annechien.

Boerencolumnist en professor Willem Bruil vergeleek Annechien een tijd geleden al met Johan Cruyff die maar eens orde op zaken moest komen stellen bij Ajax. Onze nationale boerenstand, zei hij, heeft een Cruyff nodig. Als iemand de boel kan redden is zij het wel, zei hij.

Een jaar geleden sprak ik voor boerinnen in Noord-Oost Groningen, niet ver van Beerta waar Annechien woont. Ik vertelde hen te vermoeden dat vrouwen de toekomst zijn van boeren-Nederland. De boeren zijn druk met hetzelfde doen. De boerinnen denken na over de toekomst en doen er wat aan. Als persman zie je dat zo. Waarvan acte.

Annechien en Menno, gefeliciteerd!
Dit artikel afdrukken