Deze jaarlijks terugkerende viering noemen we 'Terra Madre' – dan staan we stil bij de mooie en bijzondere producten die onze aarde (onze 'moeder aarde') biedt.

Dit jaar vieren we ons culinair erfgoed. Uitgever in ruste, schrijver, vertaler van het 'betere' kookboek en erudiet Slow Food lid Jacques Meerman zal spreken over de Nederlandse keuken ('bestaat die keuken wel?'), over eten in de oudheid, de Middeleeuwen, natuurlijk over de Gouden Eeuw en geeft uitsluitsel of de dames van de Huishoudschool verantwoordelijk zijn voor de slechte reputatie van de recente* culinaire geschiedenis.

Uiteraard eten we op de Terra Madre historisch verantwoord – in ieder geval komt er veel kip op het menu – kip met fenegriek uit de vroege middeleeuwen, een blancmanger met amandel, suiker, kaneel, foelie en kip uit de vijftiende eeuw en wellicht de negentiende eeuwse kuikens met oesters van Aaltje. Maar we gaan ook een gerecht uit de tijd van de Romeinen proberen, en of de appeltaert uit 1514 nog voldoet aan de hedendaagse smaak.

Ernie van Ratatouille ontvangt ons in haar sfeervolle traiterie om 19.30 op de Ceintuurbaan 181 in Amsterdam.

Kosten: gratis voor Slow Food leden, niet-leden 20 euro De eerste twee drankjes zijn voor Slow Food leden van het huis, volgende consumpties voor eigen rekening.
Aanmelden tot uiterlijk 9 december bij Fiona Ivanov – fiona@slowfoodamsterdam.nl of 06-50664743.

*recent vanuit het perspectief van afgelopen millenia

Fotocredits: 'Terra Madre Day', Slow Food International‎ via Facebook
Dit artikel afdrukken