Koot en Bie zouden de hele operatie in scène hebben kunnen gezet, maar volle ernst vierde gistermiddag wel degelijk hoogtij bij de introductie van La Bonnotte als nieuwe culinaire sensatie.Geen bijzondere wijn of zeldzame truffel, wel een ziltig aardappeltje uit Frankrijk dat ’s werelds beste chef-koks steeds meer koesteren als meest exclusieve toegevoegde waarde. Restaurant VIS had de pré-primeur voor heel Europa van de jongste oogst en de verzamelde fijnproevers waren het er allemaal over eens: de smaak van deze piepkleine pieper was ronduit hemels, zijn stipnotering in de top vijf van duurste eetwaar volkomen verdiend.
Francis en Gert Jan Zonneveld zaten namens leverancier in hoogwaardige landbouwproducten Rungis te glimmen van trots. Bij het Ridderkerkse echtpaar begon immers twee jaar geleden de jacht op La Bonnotte, die afgelopen woensdag zowaar leidde tot een buit van 500 kilo. Grotendeels zelf handmatig gerooid op het schiereiland Noirmoutier voor de Franse westkust, de enige plek op aarde waar deze mini-aardappel als lentelekkernij wordt geteeld, nog voordat de plaatselijke bevolking van 2500 personen aan de slag mocht. En vervolgens
Al het haastwerk houdt verband met het primeursmenu dat VIS tussen 7 en 15 mei ophangt aan La Bonnotte. Voor ‘slechts’ 55 euro kan de nieuwsgierigheid naar het aardappeltje, dat zijn specifieke smaak dankt aan overspoelingen met zeewater en algen tijdens de groei, worden bevredigd. De resterende Bonnottes gaan in kleine porties naar andere restaurants en zijn ook bij Rungis te koop voor 35 euro per kilo.
bron: ad.nl-Rotterdam stad-
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ach, en even over de prijs....
2 weekjes geduld en ze dalen al flinK in de prijs.
AARDAPPEL BONNOTTE NOIRMOUTIER
****0093 , HANOS , KG
Prijs € 4,75
Al sinds de 18e eeuw dus, maar wat uit nood geboren kan zijn, hoeft niet per se slim boeren te zijn in de 21ste eeuw. Tja, (agri)toerisme is natuurlijk ook leuk, maar dat zie ik op die hoge bedden niet echt gebeuren. Overigens is dat 'met de hand geoogst' ook relatief: de machine trekt de planten los uit de grond, met de hand worden de piepers dan van de plant getrokken en gesorteerd. Halve mechanisatie dus. Misschien moet ik er eens gaan kijken ná de oogst en vóór het massale toerisme ;-).
Lizet "...ben je dan slim aan het boeren? " Als je kost verdient met drie maanden piepers en dan de zomer in het toerisme werkt (Noirmoutier ziet zwart van 't volk in augustus), dan ben je volgens mij HEEL slim bezig. Misschien is dat patattenveld in de zomer wel een camping?
O, en de rassen staan ook gewoon op de website van Noirmoutier.
Daarbij zijn ze daar al generaties lang primeurpatattenboertjes: hoe duurzaam wil je ze?
Niets mis met verse piepertjes Nick, maar ik vind het weinig duurzaam gebruik van de grond. Kijk even naar de opbrengst per plant op het filmpje, een handje vol mini-piepertjes, alleen maar voor het lekker????? De rassen die ik noemde staan in het INRA-boek Histoires de Légumes dat ik hier een stuk naar boven citeerde.
RF: Als de aardappelteelt de grond dermate uitput dat hij daarna een half jaar braak moet liggen, voor nieuwe primeurpiepertjes erin kunnen, ben je dan slim aan het boeren? Of is dat alleen maar rendabel als je idiote prijzen kunt vangen voor je primeurtjes?
Moeilijk, moeilijk Lizet. Aardappelteelt put de grond heel erg uit. Je kunt al zowieso geen planten van de nachtschade familie op die grond planten. Klaver misschien, voor de stikstof... Het zijn natuurlijk ook geen enorme oppervlakten...