Een mooi dak is mooi, maar niet nuttig. Volgens onze premier, hij zei het vorig jaar, moesten we er maar tuinen op gaan maken. Dat isoleert goed en is dus lekker duurzaam. Het levert je bovendien een beetje extra groen op om te ontspannen.

Maar het kan nuttiger.

Gisteren kwam het nieuws dat steeds meer mensen hun eigen groenten gaan verbouwen. Er kwam nog meer nieuws: middenin Antwerpen blijkt een dakboerderij te bestaan. Het hele beestenspul loopt er rond op 16 meter boven straatniveau. Ik weet dat er ook in Rotterdam plannen bestaan.

De Amerikaans-Nederlandse blogger Debra Solomon is al jaren bezig met stadslandbouw, ergens op de grens van kunst en gewoon praktisch doen.

Maar nu, zou het gewoon worden?

Appels, peren, prei en sla met een hier en daareen plekje zullen weer met trots gegeten worden. Er zal weer respect zijn voor de eigen kip en het met eigen moestuin- en keukenafval gevoerde varken die nooit meer zomaar zullen worden weggekauwd. Want het is weer 'eigen'.
Een Walhalla voor Ik Kies Bewust en Wakkere Dieren, want die zijn straks allebei niet meer nodig. Grappig, want dakboerderijen zijn geen beleid en hoeven niet te worden afgedwongen. Ze ontstaan.
Zomaar vanzelf.
Dit artikel afdrukken