Op dit moment is de oogst van de oer-hollandse, of misschien moeten we zeggen oer-zeeuwse, kapucijners in volle gang. Zeeland en vooral Zeeuws-Vlaanderen zijn altijd een belangrijke regio geweest voor de verbouw van deze erwten, die buiten Nederland nauwelijks gegeten worden.
Uitsterven
Maar ook in Nederland neemt de belangstelling voor de kapucijner af: werd er vorig jaar naar schatting nog 'een kleine 1000 ton in Nederland verbouwd, waarvan 90% in Zeeland. Dit jaar zou dat slechts 200 ton zijn, omdat de oogst vorig jaar zo goed was dat er veel over is', meldt Omroep Zeeland.
Volgens Omroep Zeeland dreigen de kapucijners zelfs uit te sterven. Oudere mensen zetten ze nog wel op tafel, maar jongeren kennen ze niet meer. Dat moet dan toch vooral voor de Nederlandse jongeren gelden, want bij Turkse en Marokkaanse winkels kun je nog regelmatig van die mooie blauwpaarse peulen scoren. Even doppen en smullen van die heerlijke 'raasdonders' met hun zoetje.
Dit artikel afdrukken
Uitsterven
Maar ook in Nederland neemt de belangstelling voor de kapucijner af: werd er vorig jaar naar schatting nog 'een kleine 1000 ton in Nederland verbouwd, waarvan 90% in Zeeland. Dit jaar zou dat slechts 200 ton zijn, omdat de oogst vorig jaar zo goed was dat er veel over is', meldt Omroep Zeeland.
Volgens Omroep Zeeland dreigen de kapucijners zelfs uit te sterven. Oudere mensen zetten ze nog wel op tafel, maar jongeren kennen ze niet meer. Dat moet dan toch vooral voor de Nederlandse jongeren gelden, want bij Turkse en Marokkaanse winkels kun je nog regelmatig van die mooie blauwpaarse peulen scoren. Even doppen en smullen van die heerlijke 'raasdonders' met hun zoetje.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat je als kind niet krijgt voorgezet zet je later (meestal) zelf ook niet op tafel. Als de kapucijner verdwijnt ben ik daar niet echt verbaasd over. De meesten kopen de al gekookte en opgesloten soort in duur glas of goedkoop blik. Want — eerste vereiste — het moet makkelijk zijn. Maar er zit kraak nog smaak meer aan.
De kapucijner heeft de grauwe erwt in de afgelopen eeuw bijna helemaal vervangen omdat de opbrengst per ha aanmerkelijk hoger ligt en daardoor voordeliger werd dan eerst genoemde.
’Wij’ in Noord-Holland houden het voornamelijk op de grauwe erwt. Die heeft een wat vollere smaak. Die zal je nooit aantreffen in blik of glas maar uitsluitend gedroogd. Waar de luie keukenprins(es) het laat afweten begint het pas.
Minimaal 8-9 uur weken. Maar beter is het om die kleine rakkers al de avond ervoor in de week te zetten. Voor het koken te beginnen het weekwater weg laten lopen en vers water er in. Dan opzetten zonder zout (met klontje boter er in om overkoken te voorkomen èn om de pan later makkelijk te kunnen schoonmaken) en 3/4 tot een uur laten koken.
Intussen gerookt (kinnebak)spek van een schaarse echte slager uitbakken (niet van Keur- of Supermarktslager; dat is zeiknat en spat alleen maar).
Als de erwten klaar zijn afgieten. Zout en spekvet er door. Zure uitjes en wat gesneden zure augurk en het spek er op het bord apart bijdoen.
Met evt. een lik sambal erbij heb je Hollandse nassi.
Ik vind ze niet eens zo lekker, het enige peulvruchtje(op de tuinboon na) die ik niet graag of helemaal niet eet.