In 2013 werd Smithfield Foods, de grootste varkensvleesproducent van de VS, overgenomen door het de WH Group in Hongkong voor $7,1 miljard. Halverson ontdekte een geheim document waaruit bleek dat de Chinese regering achter de aankoop zat, ondersteund door de Bank of China als onderdeel van een nationale strategie. De overname was slechts het topje van de ijsberg.

The Grab ziet dit patroon zich wereldwijd herhalen. Saoedi-Arabië kocht landbouwgrond in Arizona en Zambia. Rusland huurde Amerikaanse cowboys in om vee te beheren. The Grab suggereert de logica achter al deze losse gebeurtenissen en presenteert ze als onderdeel van een grotere trend waarin overheden en investeerders strategisch voedsel- en watervoorraden opkopen.

The Grab laat het patroon van mondiale hulpbronverwerving via geld en geweld zien om de strijd om schaars voedsel en water te erkennen en doorbreken
Halverson vergelijkt de huidige situatie met de oliecrisis van de 20e eeuw. Hij ziet voedsel en water als de nieuwe geopolitieke machtsspelletjes van de 21e eeuw. De documentaire connects the dots tussen de aankoop van landbouwgrond door een investeringsmaatschappij in Arkansas, Saoedi-Arabië’s opdracht aan nationale bedrijven om buitenlandse bronnen op te kopen en gelekte e-mails die de verdrijving van Zambiaanse boeren door huurlingen documenteren.

De film onthult hoe dorpen in Arizona zonder water komen te zitten door een Saoedisch bedrijf in de VS toe te staan grondwater ongereguleerd op te pompen. In Zambia worden boeren van hun land verdreven door milities om plaats te maken voor commerciële landbouw, een proces dat wordt omschreven als 'de nieuwe kolonisatie van Afrika'.

Een jaar lang wroetten Cowperthwaite en Halverson door e-mails van de Chinese investeringsmaatschappij Frontier Resource Group, die actief is in Afrika. Ze ontdekken plannen om, koste wat het kost, land in Afrika te verwerven ten bate van onder andere de Emiraten en China. De e-mails laten een schokkend gebrek aan respect voor mensenlevens zien.

De documentaire schetst een grimmig beeld, maar biedt ook hoop. In Arizona ontstaat bijvoorbeeld een beweging om het watergebruik te reguleren. In Zambia komt een strijd op gang om land terug te geven aan de oorspronkelijke bewoners. De film roept op tot individuele actie zoals minder vlees eten, het voorkomen van voedselverspilling en bewust koopgedrag. The Grab laat het patroon van mondiale hulpbronverwerving via geld en geweld zien teneinde de strijd om schaars voedsel en water te erkennen en doorbreken.

De trailer van The Grab kun je hier bekijken.
Dit artikel afdrukken