Supers willen niets nieuws op het schap leggen en spelen al hun leveranciers tegen elkaar uit. Vernieuwen? Daar beginnen ze niet aan.
Dat zeggen hun critici altijd. Zelfs onze staatssecretaris van economische voedselzaken denkt dat supers alleen maar dozenschuivers zijn. En toch is'ie er opeens. De speltcroissant. Nog met roomboter ook, dus ook de pro-vet beweging die nog altijd tegen het Voedingscentrum te hoop loopt, krijgt zijn zin.
Logisch, want spelt en vet zijn door een stel nieuwlichtende dieetgoeroes helemaal hip gemaakt.
Als je dus iets wilt verkopen moet je dieetboeren in de hand nemen. De rest is zo gepiept. De Nederlandse speltboeren weten niet meer waar ze het spul vandaan moeten halen.
Stelling: supers moet je niet vragen de markt te maken, je moet zorgen dat ze op de markt in kunnen spelen rond iets dat niet iedereen heeft.
![speltcroissant](/files/algemeen/Screen_Shot_2014-05-07_at_22.18.59.png)
Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
Logisch, want spelt en vet zijn door een stel nieuwlichtende dieetgoeroes helemaal hip gemaakt.
Als je dus iets wilt verkopen moet je dieetboeren in de hand nemen. De rest is zo gepiept. De Nederlandse speltboeren weten niet meer waar ze het spul vandaan moeten halen.
Stelling: supers moet je niet vragen de markt te maken, je moet zorgen dat ze op de markt in kunnen spelen rond iets dat niet iedereen heeft.
![speltcroissant](/files/algemeen/Screen_Shot_2014-05-07_at_22.18.59.png)
Fotocredits: Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vanuit Frankrijk ontvangen: de 'market making' van Foodwatch in de vorm van een free pub reportage van de Franse TV over hun launch in Parijs eerder deze week. AH en Unilever pasten onlangs ieder op hun eigen manier hun Ossenstaartsoep aan. Hoe kun je deze publiciteit voor in plaats van tegen je laten werken?
Simone, vind je dat nieuwe winkelconcepten de gevestigde orde flink moet laten bewegen? Ik denk dat Lidl dat doet, maar dat is meer dan een beetje markt maken.
AH: liever 100% roomboter.
Dick, voor croissants ga ik liever voor roomboter, maar dan wel 100% roomboter!
Hier krijg ik echt honger van.
Test van 50 Croissants "beurre" en "ordinaire" (plantaardige vetten of een mengsel).
Bron: 60 millions de consommateurs nr. 435 (feb. 2009).
Gemiddelde van de croissants "beurre":
Qualité acides gras saturés: ++ (bon)
Acides gras trans: ++ (bon)
Gemiddelde van de croissants "ordinaire":
Qualité acides gras saturés: - (insuffisant)
Acides gras trans: - (insuffisant)
Een onvoldoende voor de croissants "ordinaire" kregen o.a. Cora (V), Casino (M), Leader Price (M), Carrefour (V), Auchan (V), Leclerc (V), Intermarché (V), Dia (V), Ed (V).
(V=Vegetale M=Melange)
De Beurre scoorden allen voldoende. Wat vetten betreft de beste: Mac Donalds, Quick, Carrefour-rayon boulangerie.
Elders in de tekst.
Het gaat vaak al fout bij de kant-en-klaar bakkerij producten, waar ook menig warme bakker gebruik van maakt. Verder nog een waarschuwing m.b.t. de calorieen die m.i. op de voorkant van de verpakking thuishoort: "1 croissant vaut 2 tartines".
Opmerkelijk.
"Un croissant au beurre peut il contenir autre chose que du beurre? En principe, non. Si le mot "beurre" apparaît dans la dénomination commerciale d'un produit, cela équivaut a la mention "pur beurre". Les deux formules signalent des produits qui ne contiennent que du beurre."
Opm.
In onze super liggen roomboter croissants en veel andere roomboter producten, waar slechts een relatief klein deel van de vetten uit roomboter bestaat. Het zijn met name deze croissants met een vetmelange die onvoldoende scoorden in bovenstaande test.
Ik ben het eens met deze stelling voor zover het gaat om producten. Een beetje markt maken met nieuwe winkelconcepten kan natuurlijk ook.
Deze week nog even 20kg volkoren speltmeel bij de supers in Duitsland opgehaald, genoeg voor 3 maanden brood. Lidl, K&K, Combi, ze hebben het allemaal. Ook de bakkers hebben meestal naast rogge- ook speltbrood zoals ze dat al eeuwen hebben. Niet nieuw, ook geen superfood, maar bij ons gewoon weggeschoven om plaats te maken voor het goedkoopste! Voor spelt (Dinkel in het Duits) lijken de grenzen nog gesloten. Lokale behoefte gaat voor, wat je in Frankrijk ook wel ziet.
Spelt is daar wel superfood, maar dan voor het milieu.