Winebars maken een flitsende opmars. Ze mikken op het publiek dat niet voor een biertje gaat, maar wel in een aantrekkelijke, lounge-achtige setting wil uitgaan. Je kunt er een ontdekkingstocht maken door wijnen die je anders niet zou drinken en iets eten dat normaal buiten je gezichtsveld blijft. De nieuwste trend is dat ondernemende topkoks winebars openen, om in een drempelverlagende omgeving een nieuw publiek te verlokken tot een betaalbare kennismaking met hun haute cuisine.
De Engelse krant The Guardian stuurde z'n correspondent uit op de top-tien winebars in Parijs. Dat kostte geen enkele moeite, blijkt uit onderstaand rijtje. Al lezend realiseer je je dat het rijtje bepaald een Britse 'bias' vertoont. Kent u de hieronder genoemde etablissementen? Hoe zou uw rijtje eruit zien? En dan van Parijs naar hier: wie zijn de parels onder de Nederlandse wijnbars?
Albion, dicht bij het Gare du Nord, Franse keuken door een Engelse chef en Nieuw-Zeelandse barman.
Adres: 80, rue du Faubourg-Poissonnière, +33 1 42 46 02 44, www.restaurantalbion.com.
Le Dauphin, de winebar van de jonge chef Inaka Aizpitarte die een paar deuren verder zijn bistro Le Chateaubriand heeft.
Adres: 131, avenue Parmentier, +33 1 55 28 78 88, reserveren noodzakelijk.
Le Verre Volé, volgens velen de hotste winebar nieuwe stijl, bij het Canal Saint-Martin.
Adres: 67, rue de Lancry, +33 1 48 03 17 34, www.leverrevole.fr, reserveren noodzakelijk.
Vivant Table, van de Zwitser, Pierre Jancou biedt een ruim scala aan biologische wijnen en 'vins naturels' in een voormalig vogel-winkeltje.
Adres: 43, rue des Petites Ecuries, +33 1 42 46 43 55.
Frenchie Bar à Vins, de wine-bar van de populaire bistro Frenchie van chef Gregory Marchand, biedt dankzij sommelière Laura Vidal een buitengewoon interessante wijnkaart.
Adres: 6, rue du Nil, geen telefoon, geen reserveringen, www.frenchie-restaurant.com.
Juvenile's is van de Schot Tim Johnston die het als een van de eersten aandurfde Australische wijnen te serveren in Parijs. Ook qua eten richt men de blik over de grenzen, met haggis en Britse kazen en vleeswaren. Aan de expats overlaten dan maar?
Adres: 47, rue de Richelieu, +33 1 42 97 46 49.
Les Papilles
Bertrand Bluy heeft zijn bistrot à vins tot een Quartier Latin klassieker weten te maken, samen met chef Ulric Claude. Vooral rond de lunch goed te doen, voor het diner is reserveren noodzakelijk
Adres: 30, rue Gay-Lussac, + 33 1 43 25 20 79, www.lespapillesparis.fr
Les Fines Gueules, koopt in bij de beste leveranciers van Parijs, zoals sterrenslager Hugo Desnoyer.
Adres: 43, rue Croix des Petits Champs, +33 1 42 61 35 41, www.lesfinesgueules.fr.
Verjus Wine Bar is de nieuwe onderneming van Braden Perkins en Laura Adrian die voorheen de Hidden Kitchen supper club hadden.
Adres: 47, rue Montpensier, geen telefoon, www.verjusparis.com
Willi's Wine Bar van de Engelsman Mark Williamson laat zien dat winebars geen nieuw verschijnsel zijn: dit etablissement bestaat al 32 jaar en is recent verbouwd.
Adres: 13, rue des Petits Champs, +33 1 42 61 05 09, www.williswinebar.com
Fotocredits: Meg Zimbeck, Les Papilles
Dit artikel afdrukken
Albion, dicht bij het Gare du Nord, Franse keuken door een Engelse chef en Nieuw-Zeelandse barman.
Adres: 80, rue du Faubourg-Poissonnière, +33 1 42 46 02 44, www.restaurantalbion.com.
Le Dauphin, de winebar van de jonge chef Inaka Aizpitarte die een paar deuren verder zijn bistro Le Chateaubriand heeft.
Adres: 131, avenue Parmentier, +33 1 55 28 78 88, reserveren noodzakelijk.
Le Verre Volé, volgens velen de hotste winebar nieuwe stijl, bij het Canal Saint-Martin.
Adres: 67, rue de Lancry, +33 1 48 03 17 34, www.leverrevole.fr, reserveren noodzakelijk.
Vivant Table, van de Zwitser, Pierre Jancou biedt een ruim scala aan biologische wijnen en 'vins naturels' in een voormalig vogel-winkeltje.
Adres: 43, rue des Petites Ecuries, +33 1 42 46 43 55.
Frenchie Bar à Vins, de wine-bar van de populaire bistro Frenchie van chef Gregory Marchand, biedt dankzij sommelière Laura Vidal een buitengewoon interessante wijnkaart.
Adres: 6, rue du Nil, geen telefoon, geen reserveringen, www.frenchie-restaurant.com.
Juvenile's is van de Schot Tim Johnston die het als een van de eersten aandurfde Australische wijnen te serveren in Parijs. Ook qua eten richt men de blik over de grenzen, met haggis en Britse kazen en vleeswaren. Aan de expats overlaten dan maar?
Adres: 47, rue de Richelieu, +33 1 42 97 46 49.
Les Papilles
Bertrand Bluy heeft zijn bistrot à vins tot een Quartier Latin klassieker weten te maken, samen met chef Ulric Claude. Vooral rond de lunch goed te doen, voor het diner is reserveren noodzakelijk
Adres: 30, rue Gay-Lussac, + 33 1 43 25 20 79, www.lespapillesparis.fr
Les Fines Gueules, koopt in bij de beste leveranciers van Parijs, zoals sterrenslager Hugo Desnoyer.
Adres: 43, rue Croix des Petits Champs, +33 1 42 61 35 41, www.lesfinesgueules.fr.
Verjus Wine Bar is de nieuwe onderneming van Braden Perkins en Laura Adrian die voorheen de Hidden Kitchen supper club hadden.
Adres: 47, rue Montpensier, geen telefoon, www.verjusparis.com
Willi's Wine Bar van de Engelsman Mark Williamson laat zien dat winebars geen nieuw verschijnsel zijn: dit etablissement bestaat al 32 jaar en is recent verbouwd.
Adres: 13, rue des Petits Champs, +33 1 42 61 05 09, www.williswinebar.com
Fotocredits: Meg Zimbeck, Les Papilles
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Les branchés" dus (zo heetten ze toch in de jaren '80, is er al een nieuwe term?) Bobos, babacools...
Hier in Brussel zijn het -nog- tapabars die verschijnen, maar ik denk dat de Brusselaar te vertrouwd is met wijn om er in te trappen.
cfr de cava en prosecco. In het begin was het een must, later begrepen de mensen wat zo'n fles kost (weinig) en was de cavarage in debars al snel over.
Nick, volstrekt eens. Fransen hebben geen verstand van wijn en raken in stress als ze moeten kiezen. De 'wine bars' die ik in het zuiden noem worden dan ook bezocht door buitenlanders en Fransen met een air. En toch is het een leuk publiek.
Een aantal jaren achtereen verzorgde ik af en toe degustaties voor zulke lieden in Frankrijk, met 'des vins étrangers' (m.n. Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Hongarije, Australië en de VS). Stom, dat ik het niet heb doorgezet want er is een succes van te maken omdat in Frankrijk - behalve bij de Lidl - nauwelijks buitenlandse wijn te koop is.
Eens, het is een concept voor mensen met een air en buitenlanders. En verder is het voor de grote steden, want daar wonen ze.
Zijn er goede wine bars in Bruxelles?
Dat van die Britse bias is niet echt vreemd. Winebars zijn van oorsprong een Londens fenomeen. Voor Fransen was wijn gewoon een dagdagelijkse slok. Nog altijd is het zo dat Fransen op restaurant wat zenuwachtig worden. "Je laisse le belge choisir", of zoiets, hoor ik dan. Fransen snappen doorgaans al die poespas rond wijn niet die "étrangers" altijd maken. Zij drinken liefst côte du Rhône uit cubitainers.
Laurens, dank! Wie kan nog andere adressen in Nederland aanbevelen?
Lefebvre vind ik ook niet spectaculair. Beter naar 1NUL8 in Rotterdam aan de Meent. Prima wijnen, betaalbaar en uitstekende borrelkaart.