Minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB) moet haar boerenbeleid verdedigen tegen haar coalitiegenoten VVD en NSC, die haar openlijk aanvallen. Het debat van gisteravond werd een uitwisseling vol onderlinge irritatie, botsende standpunten, en een blijvende verbazing over de posities waarin de partijen onderling zijn beland. Het mestbeleid van boerenminister Wiersma werd aangenomen met massale steun van de linkse oppositie, en BBB stemde mee. Met steun van de VVD is het CDA inmiddels weer de warmste verdediger van het boerenbelang, terwijl BBB nou juist was ontstaan omdat het CDA en de VVD met 'linkse ideeën' hadden meegewerkt.

Titanic
Harm Holman, van BBB's coalitiegenoot NSC, vergeleek de politieke keuzes van de BBB vanuit het ministerie en in de Tweede Kamer met het orkest van de Titanic: “Het schip zinkt en jullie spelen gewoon door,” sneerde hij richting partijleider Caroline van der Plas, minister Wiersma, en staatssecretaris Jean Rummenie. Een niet mis te verstane metafoor, die bij Van der Plas niet in goede aarde viel. Zij herinnerde Holman eraan dat zijn partij in het verleden fel tegen het ruime stikstoffonds van €25 miljard was omdat het beschikbaar werd gesteld vanuit verkeerde beleidsaannames. Uiteindelijk werd het door BBB én NSC sterk uitgekleed in de demissionaire periode van Rutte IV.

In essentie moet de politiek zich de vraag stellen hoeveel milieugebruiksruimte ze wil toestaan aan welke sectoren. Dat is een vraag die de landbouw overstijgt en daarom ook vandaag niet opgelost, laat staan gesteld zal worden
Niet makkelijk maken
Kamerlid Thom van Campen van de VVD eiste dat Wiersma eindelijk eens concrete plannen presenteert en is bereid daar geld voor beschikbaar te maken. Hij voelde geen enkele sympathie voor het argument dat het doorhalen van het stikstoffonds boeren juist zou hebben geholpen. Geld helpt om tot daden te komen, leek hij te vinden. Daar wil hij een plan voor zien dat er nog altijd niet is van de partij die het allemaal wel zou regelen voor de boeren van Nederland. Van Campen liet de minister en haar partij bungelen met de woorden: “We hoeven het haar niet te makkelijk te maken.”

Van der Plas keek weg
Na een opbouw van stekeligheden culmineerde het bijna zes uur durende debat, dat niet veel meer was dan een wedstrijdje de-pot-verwijt-de-ketel, al na 1 uur en 33 minuten in zijn hoogtepunt (zie de video hieronder): de tranen en stokkende woorden van Eline Vedder van het CDA. De Drentse boerin zag haar wereld instorten. Ze gaf toe dat haar eigen partij in het verleden steken heeft laten vallen en deed dat zonder gêne. Ze deelde haar zorgen over haar eigen boerderij, waarvan de koeien wellicht komend jaar naar de slacht moeten als gevolg van het al jaren en nu ook onder BBB falende mestbeleid. Maar ze riep op tot het maken van echte keuzes, hoe pijnlijk die ook zijn. Caroline van der Plas keek weg en ging in haar stukken rommelen. Volt-kamerlid Koekoek sprak haar waardering uit voor de emotie en eerlijkheid van Vedder, die de reactie met een dankbaar knikje in ontvangst nam. Kort daarna schorste de Kamervoorzitter om "even de handen te wassen" en werd het stil.

Het contrast tussen de intense emoties van Vedder en de afstandelijke houding van de BBB-vertegenwoordigers was schrijnend. Collega-Kamerleden spraken volgens de Telegraaf achteraf van een “kille atmosfeer” vanuit de minister, terwijl Vedder juist de boeren met verve verdedigde.

De Kamer regeert. Dat is nieuw
Umwertung terwijl alles hetzelfde blijft
De Haagse politiek laat het beeld zien van een surrealistisch theater. Boerenpartij BBB verkoopt groen beleid en zegt dat het nu eenmaal niet anders kan vanwege Europese afspraken en verplichtingen. Nog maar kort geleden zou de BBB in Brussel op tafel gaan slaan om in Nederland alle mest- en stikstofproblemen op te lossen. Met steun van GroenLinks en de Partij van de Arbeid drukt de partij nu linksig beleid door de Kamer. Het CDA en de VVD, die tot voor kort boeren linksom de nek omdraaiden, zijn opeens weer de boerenpartijen. En als Vedder dat pijnlijk duidelijk maakt, doet Van der Plas alsof ze dringend iets in haar stukken moet nalezen, terwijl ze normaal gesproken direct haar woordje klaar heeft.

Nederland maakt op het gebied van landbouw alweer een Umwertung aller Werte mee, terwijl toch alles precies hetzelfde blijft: aan Brusselse afspraken kun je niet tornen. Je moet ermee omgaan en bepalen hoe je dat doet. Nederland schuift dat proces al ruim 25 jaar voor zich uit. In essentie moet de politiek zich de vraag stellen hoeveel milieugebruiksruimte ze wil toestaan aan welke sectoren. Dat is een vraag die de landbouw overstijgt en daarom ook vandaag niet zal worden opgelost, laat staan gesteld. Toch is er winst te zien: de Kamer realiseert zich steeds meer dat de huidige manier van problemen oplossen niet meer werkt en bovendien dat de oplossingen niet uit de coalitie komen. Het debat van gisteren liet zien dat op het gebied van landbouw de Kamer regeert. Dat is nieuw.

Vandaag antwoordt (deel 1) de minister op vragen van de Kamerleden (2e deel). Ik verwacht niet dat het beeld erg zal veranderen.

Het debat van de Kamer van 26 oktober is hieronder na te luisteren:



Dit artikel afdrukken