Waar haalt de stad nu en straks haar voedsel vandaan? Komt het van ver? Of van dichtbij? Hoe krijgen we als stedelingen meer grip op hoe ons eten geproduceerd wordt? In de serie 'De Voedselketen' onderzoeken we hoe voedsel en stad zich tot elkaar verhouden. Hoe kunnen we meer voedsel uit de regio eten? En in hoeverre is een regionaal voedselsysteem mogelijk en wenselijk?

#3 Het roer om: Hoe veranderen we ons voedselsysteem
Nederland staat voor een enorme uitdaging. Ondanks dat we één van de grootste voedselproducenten ter wereld zijn, komt het gros van onze maaltijd van over de grens. Gemiddeld legt een maaltijd zo'n 33.000 kilometer af. Dit, terwijl ons globale voedselsysteem voor enorme uitdagingen staat: onze grond raakt uitgeput, gezond eten wordt duurder, we belasten de landbouw meer en meer om genoeg voedsel te produceren om het groeiende aantal monden te voeden. Dit moet anders. Verbinding van de stad met de omgeving is belangrijk in het opbouwen van een ander voedselsysteem. Moeten we van globaal van lokaal? En is dat wel beter? Wie bepaalt dit en wie neemt zelf het initiatief om de voedselketen te veranderen? In dit programma serveren we een alternatief.

Het eerlijke prijskaartje
Volkert Engelsman, directeur van Eosta, ziet transparantie als voorwaarde voor een duurzaamheid. Voor de biologische groenten en fruit van Eosta betaal je dan ook de ‘echte’ prijs. Er moet een prijs hangen aan vervuiling en uitbuiting zodat de consument weet wat een peer of appel ‘echt’ kost. Lokaal of globaal, wat is de beste keuze?

Kennis gaat door de maag
Joris Lohman betoogt dat de sleutel voor de voedseltransitie wel eens kan liggen bij de relatie tussen groeiende steden en het achterland. Voorbij de romantiek van stadslandbouw en hippe food initiatieven; hoe kunnen we voedselproductie in het achterland, beter laten aansluiten bij de veranderende vraag uit de stad?

Stadsboeren
Er is heel wat geschreven over het waarom mensen wel of geen gezonde voedselkeuze maken. Stadsboeren wil niet langer praten, maar doen. Door gewoon zelf met je vingers in de aarde te zitten en aan de slag te gaan met de ingrediënten van een gezonde maaltijd willen Thomas Le Gras Bleeker en Tim de Broekert de belangrijke eerste stap zetten om de kennis over gezonde voeding te vergroten en zo kinderen en volwassenen meer groenten laten eten.

Een voedselraad voor verandering
Toronto, New York City, London, dit is een greep uit de steden die ruim tien jaar geleden een duidelijk voedselbeleid aangenomen hebben. Gevraagd en ongevraagd advies geven voor een actief en eenduidig voedselbeleid in de stad, dat is de insteek van een zogeheten Food Council. In Rotterdam, Ede én Amsterdam zijn verschillende voedselkartrekkers druk bezig een dergelijke raad op te zetten om voedsel op de lokale politieke agenda te zetten. Wie zijn deze mensen en wat is het nut van een dergelijke raad? We gaan in gesprek met de initiatiefnemers en sleutelfiguren van de voedselraden.

Ook sluiten de deelnemers aan Flevo Campus Denktank aan, een gevarieerde groep van 20 studenten en young professionals die de afgelopen maanden onderzoek gedaan hebben naar Almere en het voedselbeleid.

Informatie
Tijd: Maandag 19 februari 20.00 uur
Waar: Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Grote zaal
Ticket: Pay as you like - principe, plekje reserveren kan via de website.

Kijk voor meer informatie op de website.
Dit artikel afdrukken