Meuketieren komt in de beste kringen voor. De goed bedoelde verschrikkingen uit onze provincies stromen ons tegemoet in mandjes met gezellige streekartikelen. Verzin Drentse Roomboter Kniepertjes (wafelkoekjes), Drentsche Turfjes (chocolaatjes, niet gewoon uit de natuur maar nog ambachtelijk gemaakt ook), Drentse mosterd (makkelijk voor bij je Gelderse rookworst), Drentse thee (nooit een plantage gezien daar) Drentse kiezelstenen (chocolaatjes met toverballenjasje uit de tijd van Ellert)? Met streekdrop en streekpepermuntballen (uit de tijd van Brammert) en nog wat van dat soort spul moet het samen in een mandje allemaal Drents lijken. Je moet er blij van worden. Met de groeten uit Drenthe, terwijl het natuurlijk net naar Drenthe is gereden om daar duur als kadootje verkocht te kunnen worden.

Als we meukieteren op de hak nemen, moeten we het wel goed doen. Streekmeuk. Gijs zou er rode koontjes van krijgen, maar de verzinners ervan komen vast niet van Sara Lee of Unilever zoals bij niet bestaande Gijs. Ze bestaan wel en wonen gewoon bij je om de hoek.
Welke amateurmeuketier haalt het in zijn hoofd?

Wake up, het is 2010. Je moet producten maken waar mensen blij van worden of iets anders mee kunnen hebben. Dit is nog minder 'bijzonder' dan Euroshopper. En niet eens lachwekkend, maar treurig. Dezelfde mandjes heb je ook in een Limburgse, Zeeuwse en nog 8 'uitstralingen'. Misschien zelfs wel in een Zeeuwsche en Drentsche.




image
Dit artikel afdrukken