Professor Tim Lang, de Britse hoogleraar die het woord 'foodmiles' uitvond, zette zijn mening vorige week in de krant.
Weg met alle logo's rond gezond, bio, ver weg, dichtbij, dierwelzijn en eerlijke handel. Geen vrije keuze voor consumenten meer. Die zouden nl. toch niet goed weten wat ze moeten kiezen. Supermarkten en voedingsproducenten zouden daarom netjes moeten wezen en de juiste keuzen voor de consument moeten maken.
Ik denk dat Lang even een beetje verstrooid was: hoe kun je de kat nou op het spek binden?
Neem bijvoorbeeld het IK Kies Bewust plakkertje op Cup-a-Soup, het ontbreken van zo'n ding op een komkommer, het (on)heil van de verdoofde castratie van mannelijke biggen, fair trade premies die grotendeels bij de certificeerder neerslaan of het zogenaamde geluk van scharrelkippen.
De stap is nl. zo gezet. (- x -) wordt zomaar +. Eten is geen wiskunde. Minder slecht is te vaak verre van goed. Maar wel makkelijk. Daarom gebeurt het, want het verkoopt. Beter hoeft niet, want we geloven wat we niet moeten willen geloven. Zelfs Lang, ongetwijfeld een integer mens, doet dat.
Mensen zijn gemaakt om hun eigen verstand te gebruiken. Ook al gebruiken ze dat niet altijd even best, er is geen reden om ze te stimuleren het dan maar op sterk water te zetten. Integendeel.
Dit artikel afdrukken
Weg met alle logo's rond gezond, bio, ver weg, dichtbij, dierwelzijn en eerlijke handel. Geen vrije keuze voor consumenten meer. Die zouden nl. toch niet goed weten wat ze moeten kiezen. Supermarkten en voedingsproducenten zouden daarom netjes moeten wezen en de juiste keuzen voor de consument moeten maken.
Ik denk dat Lang even een beetje verstrooid was: hoe kun je de kat nou op het spek binden?
Neem bijvoorbeeld het IK Kies Bewust plakkertje op Cup-a-Soup, het ontbreken van zo'n ding op een komkommer, het (on)heil van de verdoofde castratie van mannelijke biggen, fair trade premies die grotendeels bij de certificeerder neerslaan of het zogenaamde geluk van scharrelkippen.
De stap is nl. zo gezet. (- x -) wordt zomaar +. Eten is geen wiskunde. Minder slecht is te vaak verre van goed. Maar wel makkelijk. Daarom gebeurt het, want het verkoopt. Beter hoeft niet, want we geloven wat we niet moeten willen geloven. Zelfs Lang, ongetwijfeld een integer mens, doet dat.
Mensen zijn gemaakt om hun eigen verstand te gebruiken. Ook al gebruiken ze dat niet altijd even best, er is geen reden om ze te stimuleren het dan maar op sterk water te zetten. Integendeel.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zag van de week Fair Trade hagelslag bij de AH liggen. Dat dat er ligt impliceert dat ze de andere hagelslagen als product van unfaire handel beschouwen, maar toch neerleggen. Dat wringt. De supermarkt zou veel meer een garantie moeten geven dat het wel goed zit met de producten qua handel, milieu, lekker, gezond etc.
En bah, wat heb ik een smakeloze paprika bij diezelfde AH gekocht. Per stuk in plastic verpakt, lagen die. De volgende keer ga ik gebruik maken van de niet-goed-geld-teruggarantie.
Voor landen als Nederland is dat misschien zo gek nog niet. Voedselproducenten hier zeggen altijd dat Nederlanders altijd het gekoopste produkt nemen als ze de keuze krijgen. Daarom hebben zij er blijkbaar voor gekozen om hier altijd het bulkfood in de schappen te leggen en het kwaliteitsvoedsel uit te voeren.
Dus laten we nu maar eens vaststellen aan welke kwaliteiten voedsel (ook import)moet voldoen en alleen dat in de schappen toe te laten.
Hoe zou het toch komen dat men in b.v. Frankrijk wel voor kwalitatief betere kiest als er een keuze is?