Mag de houten snijplank? Ja, hij mag van de VWA. Hij mag zelfs gebruikt worden in slagerijen als die er maar schoon mee omgaan. Maar dat kan niet, wordt met grote stelligheid beweerd in het lijntje rond de Brusselse Slag om de zelfslacht en ambachtelijke vleeswaar.
Als de snijplank in worstmakerijen en restaurants een slecht idee is, dan is hij dat ook voor thuis.
En nu? Moeten we het ding dat eeuwenlang meeging en zelfs in de meest moderne keukens een strakke variant heeft dan maar verbieden?
Eerst maar eens een poll: hoeveel foodloglezers gebruiken een houten snijplank?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Deze link nog gevonden over desinfectie van houten snijplanken (ik geloof dat het een Japanse site is, vertaald via software).
http://www.qkshare.com/thread443150.html?language=nl
In het kort:
Een doek gedrenkt in een speciale verhouding van witte azijn, zout en water; daar de plank inwikkelen en een uur laten intrekken, daarna afspoelen met water.
Deze methode schijnt succesvol getest te zijn geweest op het bestrijden van een een bewust toegebrachte E.Coli-besmetting op de plank.
Dat is ook een snelle methode om je plank weer fris te krijgen :-)
Correcties & aanvullingen:
- Sopje mag toch wel.
- Zouten alleen nodig bij schoonmaken met veel water, dus erg natte plank.
- Wanneer er veel zout achterblijft op de plank na het wegvegen ervan, is het tijd om weer te olien.
- Zout = conserverend en hygroscopisch (en volgens mij ook antibacterieel?)
Groet!
zonder een houten plankje om een en ander op te snijden zou ik niet kunnen leven, en aub geen plastic geval, gatverdegatver, het moet wel leuk blijven
VOOR DE LEESBAARHEID MET WITREGELS ED.:
Jarenlang op kunststof en glas gesneden vanwege de zg. "hygiene".
Sinds kort mijn messen echt scherp laten slijpen zoals te zien was in een vroeger filmpje van "Klootwijk aan zee".
Snijden op glas blijkt funest voor goed geslepen scherpe messen, die planken krijgen dus een andere bestemming. Kunststofplanken vind ik nu een veel groter risico voor mijn gezondheid ivm het naar binnen krijgen van miniscule deeltjes plastic met o.a. bisphenol-A of andere chemische troep. Dus terug naar hout! Ben overigens om die reden mijn hele keuken stapje voor stapje plastic-vrij aan het maken; en da's een hele klus, ongelooflijk!
Hout wordt overigens ook door de messenslijper aangeraden, inclusief zeer goede en uitgebreide onderhoudstips:
- Voor het eerste gebruik van de plank inolien met minimaal 4 dikke lagen olie die per laag in een tijdsbestek van 8 uur moeten intrekken; GEEN OLIJFOLIE! >>> gaat stinken op den duur en trekt dan vliegen aan; beter is het een reukloze olie te gebruiken, zoals druivenpitolie.
(Op andere plaatsen op internet wordt voor dit doel een minerale olie aangeraden ivm risico op ranzig worden van een plantaardige olie; maar minerale olie op bijv. paraffine-basis, zoals ook op dit forum gesuggereerd, wil ik helemaal niet in de buurt van mijn voedsel... ik mijdt het overigens ook in verzorginsproducten, kaarsen ed.).
Na het olien is de plank gesealed en ondoorlaatbaar voor voedselsappen en dus al veel hygienischer in gebruik dan een niet ingeoliede plank, die veel mensen gebruiken bij gebrek aan kennis hierover.
(Rijst bij mij de vraag: wanneer ze bij de eerste "oer-test" houten, kunststof en glazen snijplanken testten en vergeleken, waren deze houten planken dan ook op deze manier voorbehandeld en ingeolied, zoals het hoort...? Mijn vermoeden is van niet, maar ik heb hier geen info over. Want als ze bij de test "gewone" planken hebben gebruikt, dan zou dat betekenen dat een gedegen ingeoliede plank, dus niet getest is en er dus feitelijk geen vergelijkingsdata tussen een gedegen ingeoliede plank en een kunststof plank beschikbaar is.).
Enfin, de messenslijper raadt verder aan:
- Schoonmaken dmv handafwas met heet water (NOOIT IN DE VAATWASSER!), zeep is niet nodig, af en toe extra schoonmaken met citroen en na het afdrogen zout op een theedoek strooien, de plank er met de snijkant op leggen en vervolgens op de onderkant, die dan boven ligt, ook zout strooien, zo laten drogen (NOOIT OP DE VERWARMING!), voordat je 'm opbergt.
(De vraag die dan bij mij opkomt is de volgende: is het zoutritueel minder/niet nodig wanneer de plank aan de lucht droogt en "aan de lucht" blijft staan en dus niet opgeborgen wordt in een afgesloten kast/lade of iets dergelijks?).
-Verder de plank regelmatig opnieuw inolien, zeker na de citroenbehandeling, omdat de bovenste laag olie langzaam slijt/weggewassen wordt.
In mijn Oost-Europese familie werken ze al generaties met houten planken, allemaal leeftijden tot ver boven de 90 jaar. Zelfs de mogelijkheid tot "kruisbestuiving in de koelkast" lijken ze op/na grote familiefeesten te vergeten: gekookte kip en rauwe kip ligt dan nl. gewoon naast elkaar, onafgedekt, open en bloot op een bordje in de koelkast ivm plaatsgebrek.
Op het aanrechtblad, ook wanneer er geen grote feesten zijn, staan standaard niet afgedekt, veel zaken die wij wel afgedekt in een koelkast zouden doen bij zomerse temperaturen (zoals bijv. half aangesneden groente/fruit/brood, waar regelmatig vliegen/bijen/wespen op gaan zitten.
Niemand die ziek wordt! ...behalve de bezoekende familie uit het Westen. Iets wat mij van kindsaf aan verbaasd heeft.
Overigens was een koelkast tot halverwege de jaren '90 een luxe voor veel mensen uit die streken. Veel huishoudens deden het zonder.
Ik ga in ieder geval terug naar de houten plank. Voor mijn messen en omdat ik geen plastic meer wil binnenkrijgen. Het onderhoud van de plank is geen bezwaar en mocht het structureel toch "te vies" worden: toplaag met de schuurmachine eraf schuren en opnieuw met enkele lagen olie impregneren!
Jarenlang op kunststof en glas gesneden vanwege de zg. "hygiene".
Sinds kort mijn messen echt scherp laten slijpen zoals te zien was in een vroeger filmpje van "Klootwijk aan zee".
Snijden op glas blijkt funest voor goed geslepen scherpe messen, die planken krijgen dus een andere bestemming. Kunststofplanken vind ik nu een veel groter risico voor mijn gezondheid ivm het naar binnen krijgen van miniscule deeltjes plastic met o.a. bisphenol-A of andere chemische troep. Dus terug naar hout! Ben overigens om die reden mijn hele keuken stapje voor stapje plastic-vrij aan het maken; en da's een hele klus, ongelooflijk!
Hout wordt overigens ook door de messenslijper aangeraden, inclusief zeer goede en uitgebreide onderhoudstips: (voor het eerste gebruik van de plank inolien met minimaal 4 dikke lagen olie die per laag in een tijdsbestek van 8 uur moeten intrekken; GEEN OLIJFOLIE! >>> gaat stinken op den duur en trekt dan vliegen aan; beter is het een reukloze olie te gebruiken, zoals druivenpitolie. (Op andere plaatsen op internet wordt voor dit doel een minerale olie aangeraden ivm risico op ranzig worden van een plantaardige olie; maar minerale olie op bijv. paraffine-basis, zoals ook op dit forum gesuggereerd, wil ik helemaal niet in de buurt van mijn voedsel... ik mijdt het overigens ook in verzorginsproducten, kaarsen ed.). Na het olien is de plank gesealed en ondoorlaatbaar voor voedselsappen en dus al veel hygienischer in gebruik dan een niet ingeoliede plank, die veel mensen gebruiken bij gebrek aan kennis hierover (rijst bij mij de vraag: wanneer ze bij de eerste "oer-test" houten, kunststof en glazen snijplanken testten en vergeleken, waren deze houten planken dan ook op deze manier voorbehandeld en ingeolied, zoals het hoort...? Mijn vermoeden is van niet, maar ik heb hier geen info over. Want als ze bij de test "gewone" planken hebben gebruikt, dan zou dat betekenen dat een gedegen ingeoliede plank, dus niet getest is en er dus feitelijk geen vergelijkingsdata tussen een gedegen ingeoliede plank en een kunststof plank beschikbaar is. Enfin, de messenslijper raadt verder aan: schoonmaken dmv handafwas met heet water (NOOIT IN DE VAATWASSER!), zeep is niet nodig, af en toe extra schoonmaken met citroen en na het afdrogen zout op een theedoek strooien, de plank er met de snijkant op leggen en vervolgens op de onderkant, die dan boven ligt, ook zout strooien, zo laten drogen (NOOIT OP DE VERWARMING!), voordat je 'm opbergt (de vraag die dan bij mij opkomt is de volgende: is het zoutritueel minder/niet nodig wanneer de plank aan de lucht droogt en daar blijft staan en dus niet opgeborgen wordt in een afgesloten kast/lade of iets dergelijks?). Plank regelmatig opnieuw inolien, zeker na de citroenbehandeling, omdat de bovenste laag olie langzaam slijt/weggewassen wordt.
In mijn Oost-Europese familie werken ze al generaties met houten planken, allemaal leeftijden tot ver boven de 90 jaar. Zelfs "kruisbestuiving in de koelkast" lijken ze op/na grote familiefeesten te vergeten: gekookte kip en rauwe kip ligt dan nl. gewoon naast elkaar, onafgedekt op een bordje in de koelkast ivm plaatsgebrek. Op het aanrechtblad, ook wanneer er geen grote feesten zijn, standaard niet afgedekt, veel zaken die wij wel afgedekt in een koelkast zouden doen bij zomerse temperaturen (zoals half aangesneden groente/fruit/brood, waar regelmatig een vlieg op gaat zitten >>> niemand die ziek wordt, ...behalve de bezoekende familie uit het Westen. Iets wat mij van kindsaf aan verbaasd heeft. Overigens was een koelkast tot halverwege de jaren '90 een luxe voor veel mensen uit die streken. Veel huishoudens deden het zonder.
Ik ga in ieder geval terug naar de houten plank. Voor mijn messen en omdat ik geen plastic meer wil eten. Het onderhoud van de plank lijkt me geen probleem en mocht het structureel "te vies" worden: toplaag met de schuurmachine eraf schuren en opnieuw met enkele lagen olie impregneren!