Gistermiddag sprak ik een man die zijn eigen varkens en kippen houdt en z'n eigen moestuin heeft. Niet om er zijn brood mee te verdienen, maar om er zelf van te eten. Hij vertrouwt het eten uit supermarkten nl. niet meer. Hij beweerde vol vuur dat je het kon proeven, de lekkerte van zijn gelukkige en pure varken
Daarom nodigde ik hem uit voor de kippenproeverij van foodlog.nl dit najaar. Die werd hier geboren. Het wordt ergens midden september (de precieze dag zijn we aan het bepalen) onder de rook van Utrecht: De Meern, in het restaurant van cateraar Albron. De kippen worden bereid door koks met ervaring en gevoel voor kip. Chefs dus uit restaurants, niet uit bedrijfsrestaurants.
Naar aanleiding van de hier opgerakelde maar 'zgn.' Klootwijk/Schouten-vete over de smaak van kwaliteit en diergeluk inzake kip, besloten we de proef van destijds over te doen. Maar met een andere methode. We gaan niet vragen welke kip je proeft, maar welke je het lekkerst vindt.
We gaan het als volgt doen:
- proeven van drie identiek klaargemaakte kippen (gekookt, gegrild, warm, koud, filets, pootvlees): welke is het lekkerst?
- 4 proefpanels: 'publiek', culi-journalisten, praktijkmensen (poeliers, slagers, inkopers, kippenfokkers), chefs
- proeven van kippen in leeftijdscategorieen: 8 weken en jonger, 12 weken en meer: gekookt, gegrild, warm, koud, filets, met huid en op bot gebraden delen (warm en koud).
- dezelfde 4 proefpanels
De chefs en praktijkmensen vragen we aan te geven welke kip ze herkend denken te hebben.
Wat deugt er niet aan deze methode? Graag, kom maar op met je suggesties.
Dit artikel afdrukken
Daarom nodigde ik hem uit voor de kippenproeverij van foodlog.nl dit najaar. Die werd hier geboren. Het wordt ergens midden september (de precieze dag zijn we aan het bepalen) onder de rook van Utrecht: De Meern, in het restaurant van cateraar Albron. De kippen worden bereid door koks met ervaring en gevoel voor kip. Chefs dus uit restaurants, niet uit bedrijfsrestaurants.
Naar aanleiding van de hier opgerakelde maar 'zgn.' Klootwijk/Schouten-vete over de smaak van kwaliteit en diergeluk inzake kip, besloten we de proef van destijds over te doen. Maar met een andere methode. We gaan niet vragen welke kip je proeft, maar welke je het lekkerst vindt.
We gaan het als volgt doen:
- proeven van drie identiek klaargemaakte kippen (gekookt, gegrild, warm, koud, filets, pootvlees): welke is het lekkerst?
- 4 proefpanels: 'publiek', culi-journalisten, praktijkmensen (poeliers, slagers, inkopers, kippenfokkers), chefs
- proeven van kippen in leeftijdscategorieen: 8 weken en jonger, 12 weken en meer: gekookt, gegrild, warm, koud, filets, met huid en op bot gebraden delen (warm en koud).
- dezelfde 4 proefpanels
De chefs en praktijkmensen vragen we aan te geven welke kip ze herkend denken te hebben.
Wat deugt er niet aan deze methode? Graag, kom maar op met je suggesties.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jullie kunnen er over geiten, maar goed uitbloeden zou best een smaakeffect kunnen hebben. Of je het proeft zou ik niet durven beweren. Een jaar of 10-15 geleden kochten we ons lamsvlees bij een islamitische slager in Gouda. Het viel ons steevast op dat het lichter van kleur was. Het smaakte uitstekend, daarom bleven we hem trouw, tot we verhuisden.
Stoere Boer,
halal slachten of regulier?
Iedere b.l. weet toch dat je een kip langzaam de nek moet afdraaien?
Precies zoals ze in China hondjes met een touw om de nek ophangen!
Doe mij maar een champignon schoteltje (lol)
Harry
Maak makkelijke zaken soms graag moeilijker (en nee, ik werk niet bij de belastingdienst!):
Mag ik dan ook verschil tussen regulier en halal slachten introduceren? Misschien is een links of rechtshandig gehanteerd mes ook nog van invloed op de smaak of smaakbeleving....
Enig idee wat voor weer het wordt overigens???
Zo bedoelde ik het niet eens. Ik bedoelde een proef uitgesmeerd over meerdere sessies. Om de maand bijv. Zo wordt het een spannend feuilleton. Eindelijk een leuke Idols, maar dan met kip in de hoofdrol. Daarna varkens, koeien en misschien zelfs wel geiten, schapen en insecten. En natuurlijk biologische en 'gewone' en speciaal met gentech verbeterde groenten.
Eindelijk duidelijkheid over smaak.
Dick: en dan tussendoor fruit eten toch, om "de smaak te neutraliseren".
Of is dat kolder, de neutraliserende werking van fruit?