imageGistermiddag sprak ik een man die zijn eigen varkens en kippen houdt en z'n eigen moestuin heeft. Niet om er zijn brood mee te verdienen, maar om er zelf van te eten. Hij vertrouwt het eten uit supermarkten nl. niet meer. Hij beweerde vol vuur dat je het kon proeven, de lekkerte van zijn gelukkige en pure varken

Daarom nodigde ik hem uit voor de kippenproeverij van foodlog.nl dit najaar. Die werd hier geboren. Het wordt ergens midden september (de precieze dag zijn we aan het bepalen) onder de rook van Utrecht: De Meern, in het restaurant van cateraar Albron. De kippen worden bereid door koks met ervaring en gevoel voor kip. Chefs dus uit restaurants, niet uit bedrijfsrestaurants.

Naar aanleiding van de hier opgerakelde maar 'zgn.' Klootwijk/Schouten-vete over de smaak van kwaliteit en diergeluk inzake kip, besloten we de proef van destijds over te doen. Maar met een andere methode. We gaan niet vragen welke kip je proeft, maar welke je het lekkerst vindt.

We gaan het als volgt doen:

- proeven van drie identiek klaargemaakte kippen (gekookt, gegrild, warm, koud, filets, pootvlees): welke is het lekkerst?
- 4 proefpanels: 'publiek', culi-journalisten, praktijkmensen (poeliers, slagers, inkopers, kippenfokkers), chefs

- proeven van kippen in leeftijdscategorieen: 8 weken en jonger, 12 weken en meer: gekookt, gegrild, warm, koud, filets, met huid en op bot gebraden delen (warm en koud).
- dezelfde 4 proefpanels

De chefs en praktijkmensen vragen we aan te geven welke kip ze herkend denken te hebben.

Wat deugt er niet aan deze methode? Graag, kom maar op met je suggesties.
Dit artikel afdrukken