Op de site van de Nederlandse groentenboeren is een fotoserie te zien van in Nederland verkochte aardbeien. Jan Robben - zelf een vollegronds buitenaardbeienteler - maakte ons erop attent. Hij schreef de redactie:

Ik snap niet dat de sector het keer op keer gewoon weer laat gebeuren. Wij zijn vorige week begonnen met de verkoop van Lambada aardbeien [Jan's specialiteit: een zoeter en voller smakend ras, red.] uit de kas. Die laten we een andere teler telen. We doen dat voor het eerst. Zodra het mooi weer wordt lopen mensen de deur plat voor aardbeien. Ze zijn het hele seizoengevoel kwijt, dus ze denken mooi weer = aardbeien. De enige plek waar ze heen kunnen is de supermarkt of de groenteboer. En daar kunnen ze dan die harde knollen kopen.

Onze Lambada’s zijn nu per kilo 4 keer zo duur als die Spaanse en toch willen mensen ze hebben. Vanmiddag nog een klant die zei dat haar dochter op de Spaanse maar wat sabbelt, waardoor hijtoch een beetje zacht wordt en het binnenste gooit ze weg. Dus eerst alle residuen eraf likken en dan de rest in de vuilnisbak. Het draait alleen nog om het korte termijn marge maken.


Verpesten de supers het voor de aardbeientelers door te vroeg met aardbeien te willen beginnen? Daarom een vrijdagse vraag.

Vraag het mensen in je omgeving:
- als de eerste aardbeien die je koopt niet lekker zijn, laat je die dan ook in het volle seizoen links liggen?


Dit artikel afdrukken