Een lezer ontdekte het. Hij keek naar de ingrediënten van zijn Campina Optimel-kwark en constateerde dat hippe kwark voor een derde uit wat anders bestaat. Lees even mee:
Ingrediënten: Aardbei: magere kwark met 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 8% vruchten (5,5% aardbei en 2,5% framboos), gemodificeerd maiszetmeel, rundergelatine, aroma, zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K), calciumrijke minerale bestanddelen, vitaminen B2, B6 en B12 en kleurstof (karmijnzuur).Vanille/perzik: magere kwark met 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 8% vruchten (7,5 perzik en 0,5% passievrucht), gemodificeerd maiszetmeel, rundergelatine, verdikkingsmiddel (xanthaangom), aroma, zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K), calciumrijke minerale bestanddelen, vitaminen B2, B6 en B12 en kleurstof (ß-caroteen).Citroen: magere kwark met 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 5% citroen, gemodificeerd maiszetmeel, rundergelatine, aroma, zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K), calciumrijke minerale bestanddelen, vitaminen B2, B6 en B12 en kleurende vruchten- en plantenextracten.Appel/ kaneel: magere kwark met 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 9,1% vruchten (6% appel, 1,6% appelsap (uit concentraat), 1,5% rozijnen),
screenshot van tekst waarmee kwark wordt gepositioneerd op de website van Campina voor winkeliers
gemodificeerd maïszetmeel, rundergelatine, aroma, zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K), calciumrijke minerale bestanddelen, vitaminen B2, B6 en B12 en kaneel.
Zie je het? Je koopt kwark, maar krijgt dus een flinke sloot uit het pak yoghurt ernaast. Ook gezien dat je 'vloeibare melkbestanddelen' krijgt? Ik vroeg een zuivelspecialist wat dat zou kunnen zijn. 'Wei', was het droge antwoord, het spul dat ze er eerst uit hebben gehaald om de echte kwark te maken. Dubbel werk dus, eerst eruit en daarna er weer in. Hoeveel? Minder dan 20% en meer dan 9,1%. De ingrediëntenvolgorde in zo'n lijst bepaalt nl. de hoeveelheid. In de appel/kaneel yoghurt zie je dat er dus voor meer dan 9,1% aan wei in moet zitten. Zeg dus dat er 10% wei in zit. Tel er de yoghurt bij op en je zit op 30%. Bedenk nog dat er zo'n 10% fruit en ander spul in deze 'kwark' zit en dan zie je het resultaat: 30% van 90% (= de kwark zelf), een derde dus, is geen kwark. Het maïszetmeel, de gelatine van runderbotten en het verdikkingsmiddel moeten het boeltje weer laten opstijven.
Nu weet je het. Wij zijn moderne varkens, want met die wei moet je toch ergens heen. Zoals mijn zuivelkenner het zei, je kunt het lastig verkopen, want mensen houden niet genoeg van Rivella en Taksi - weidrankjes - en wie gaat er nou met 93% water rondrijden? Water kost niks. Opstijven en nog wat magere yoghurt (= veel goedkoper dan kwark) erbij voor de smaak en je hebt moderne kwark met een leuk rendement voor de impulsaankopen. Een uitstekend alternatiefje voor yoghurt bovendien ;-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoi Wout,
Ik heb je reactie niet als cynisch ervaren. Verder dank voor je uitleg, ik ben alweer iets wijzer geworden.
Beste Bees, bedankt voor je reactie. Mijn reactie vanmiddag was cynisch en dus niet aardig. Excuses, ik zal proberen mijn leven te beteren. Jammer dat je werkgever destijds niet meer tijd heeft gestoken in training. Zelf heb ik 10 jaar in de mengvoerbusiness gezeten. Eerst als exportmanager en later als directeur van een fabriekje in Egypte. Ik ken de sector goed, zeker in de periode waar jij over schreef. Ik durf daarom te beweren dat er geen hormonen werden en worden toegevoegd aan het voer, ook niet in de fabriek waar jij werkzaam was.
Medicijnen wel al gaven we daar eufemistische namen aan als voerverbeteraar of groeibevorderaar. Per 1 jan 2006 is het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar verboden. Hierdoor is de productie van medicinaal voer enorm gedaald. Het mag nu alleen nog in opdracht van een dierenarts om een koppel te behandelen.
Dat je mondkapjes voor moest doen komt omdat de ingredienten (kernen zijn mengsels van vitamines en sporenelementen) zo geconcentreerd zijn dat ze giftig worden. Dat is bij de humane voerproductie niet anders. Verder zijn de meeste producten zo stoffig dat ook als ze niet giftig zijn het toch beter is om een mondkapje voor te doen.
Het klopt dat er tot 2000 beendermeel en allerlei andere dierlijke melen door het varkens- en pluimveevoer zaten. Letwel niet in koeien- en schapenvoer. In Nederland is het nl vanaf 1989 verboden om diermelen aan herkauwers te voeren en ook voor die tijd gebeurde het niet of nauwelijks. Maar inderdaad in 1999 aten varkens en kippen varkens en kippen. Doodzonde dat het nu verboden is want zeer hoogwaardig voer en, mits goed gebruikt, uiterst veilig.
Wat ze je hebben verteld over het toevoegen van mierenzuur is onzinnig. Er wordt juist van alles aan gedaan om de voeropname te verbeteren zodat de dieren harder groeien. Mierenzuur wordt, vaak in combinatie met andere zuren, toegevoegd als groeibevorderaar of voor conservering van gevoelige veevoeder grondstoffen.
Nogmaals ik vind het heel jammer dat je werkgever van destijds je niet de liefde voor het vak heeft meegegeven door de dingen goed uit te leggen. Het is nl een hele mooie sector waar veel bijproducten uit de humane voedingsindustrie, die wij niet meer lusten, benut worden om er weer iets lekkers van te maken.
@ Wout Kranenburg,
Even vlug dan, heb het nu een beetje druk...
TOen ik daar werkzaam was (dat was voor de gekke koeien ziekte en varkenspest 1999 ofzo)gingen er diverse medicijnen/hormonen door het voer. Wat daar de samenstelling van was/is weet ik niet. Wat ik wel weet. Veel doodshoofdjes en andere waarschuwing op de zakken met "kern". En dit mocht ook alleen gedoseerd worden als je een mondkapje voor had. De waarschuwing van de ploegleider was: "Niet in ademen, want daar krijg je droge kloten van........"
Verder mocht dat voer maar tot X maanden voor de slacht gevoerd worden.
Ook gingen er toen nog enorme hoeveelheden beendermeel door het voer. De beesten aten zichzelf dus op. Verder vismeel, soja, doperwtjes, tapioca, diverse granen, afval van de voedingsindustrie,zakken vol citroenzuur, kalk, zink, koekkruimels, snoep en kunstmatigesmaakstoffen.
En omdat het voer te lekker werd en om toch te zorgen dat het vee er minder van at werd er mierenzuur bij toegevoegd.
Zoals je miscchien wel weet van het Dioxine-schandaal werd er in België ook rioolslib verwerkt in het voer. Hier heb ik mijn ex-werkgever nooit op betrapt.
Afijn, voor mij reden genoeg om toen mijn eerste vegetarische ronde in te voeren ;)
@ Bees, Wout, toch klopt het wel. De boven- en onderfractie worden gescheiden en daarna weer gemengd om op half-vol en vol uit te komen. Een helemaal volledige scheiding is het dus niet. De tweede reden om de melk eerst te splitsen is om dat de kwaliteit van boer tot boer kan variëren. In termen van de voedselproducerende industrie : "we want tot achieve a consistent product quality".
Net zoals Henk al aangaf dat er op veel kaas- en zuivelboerderijen nog echte kwark te koop is, is daar ook nog echte karnemelk (is gekarnde melk) te koop en echte roomboter. Om deze zuivel van de boerderij - vaak bereid volgens originele recepturen maar ook met aandacht voor bijvoorbeeld de vraag naar producten met verlaagd vetgehalte - herkenbaar te maken, is in mei jl. een keurmerk geïntroduceerd voor Echte Boerderijzuivel. Meer informatie en adressen van boerderijen waar bv. echte kwark, boter en karnemelk te koop is, vind je op www.boerderijzuivel.nl.