Zou het nou straks ook zo gaan met al die duurzame producten die er moeten komen? Ik vind dat je de uitleg er gewoon bij moet geven. Op deze manier voelt een consument zich genaaid. Want reken maar dat dit soort staatjes zullen blijven komen. Steeds meer zelfs. Onze overheid is op dit moment bezig met een 'duurzaamheidssysteem'. Het zoveelste Convenant, 'duurzame voeding', moet dat gaan opleveren. Het moet een consument niks gaan leren, maar hem duidelijk maken WAT hij moet pakken. Het dondert niet waarom. Ik sprak er vrijdagavond over met een stel foodintellectuelen die dicht tegen het overheidsbeleid aanzitten. De meerderheid aan tafel vond dat er een 'edited choice' voor mensen in het schap moet komen. We leren ze niet waarom ze iets moeten pakken, maar zeggen ze wat ze moeten pakken. Denkt foodlog dat de verduurzamende overheid daarmee de spijker op z'n kop slaat of er helemaal naast?
Ik denk dat de consument die het verschil kan maken - al die bergen doodgewone mensen - wel beter weet: ze willen weten waarom ze meer uit moeten geven. Anders zijn ze er gauw mee klaar. 'Een systeem? Over mijn rug zeker!'
Wat weerhoudt ons toch om mensen gewoon te laten weten hoe het zit Ik word zo mies van het mensbeeld dat daar waarschijnlijk achter zit: mensen zijn dombo's. De redactie vertelde me al dat foodlog.nl er deze week een nieuw Debat over opent: waarom gewone mensen niet groen gaan doen als ze behandeld worden als dom koopvee.
Weet je waarom alles duidelijk maken zo belangrijk is? Om mensen zich niet tegen AH en zijn ene ster varkensvlees te laten keren. Het bedrijf moet heel goed uit kunnen leggen wat het doet. Dan moeten de anderen ook mee en kan een concurrentiespiraal omhoog onstaan in plaats van met groengewassen duurzaamheid alleen-maar-iets-minder-ver-omlaag.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Huib: Amen!
Is biologisch eten duur? Dat ligt er net aan wat je vergelijkt. Zo liggen de duurste biologische groenten in dezelfde prijsklasse als het goedkoopste gangbare vlees. Althans de prijzen op boerenniveau.
Als het zou lukken om de prijzen in verhouding te houden tot op consumentenniveau dan is een volledig biologisch menu voor iedereen betaalbaar, dat wil zeggen als er gesneden wordt in het vlees.
Zouden we het ook anders kunnen zeggen Biologisch geeft de werkelijke prijs met een redelijke marge?
Wouter K. mooi punt van die Vuitton tasjes (consumeren omdat het moet, groepsgedrag..) maar ik zie tussen al die voedingsmiddelen nu niet echt merken waar je hysterisch van wordt, maar goed ik heb dan ook een hekel aan winkelen zonder bestemming, zal wel nooit hysterisch worden van dat oeverloze gewinkel.
Volgens mij is de vraagstelling verkeerd. Hierboven wordt de vraag gesteld waarom Eko zoveel te duur is, terwijl er in andere discussies toetsenborden versleten worden over de vraag waarom boeren / tuinders steeds onder de kostprijs moeten werken.
Het probleem is dat niet alleen Eko vaak te duur is, maar gangbaar bijna altijd te goedkoop. Waardoor de producent een negatief inkomen heeft, ondanks de "efficiënte" productiewijze, en ondanks de schade aan milieu en biodiversiteit in binnen- en buitenland. Zelfs de inzet van semi-legale en illegale arbeid helpt hen niet aan een beetje inkomen.
Moeten Eko en duurzame bedrijven daar dan naar toe, is dat dan Utopia?
Tuurlijk kan voor Eko de winkelprijs lager, maar daar heeft de keten geen belang bij, want het produkt is prima en je verhaal is goed, dan moet je niet proberen om het om prijs te winnen. En er zijn voorbeelden (kool bij Plus, ijsbergsla bij Lidl, peen bij Aldi) van Eko produkten die voor nette prijzen in de schappen liggen. Is er iemand die zich vandaag tijd heeft en even die prijzen wil vergelijken?
'Duurzaam is geen Saab, maar een Skoda'. Kernachtiger is het bijna niet te zeggen.
Jopie, Uli komt uit hard discount (Aldi) en hij weet dat daaraan eigenlijk een sociale concepten (Skoda) ten grondslag liggen. Aan jou de vraag: moeten duurzaam en bio Saabs blijven?