Dit Franse hapje kwam mee van een bezoek afgelopen week aan één van de Nederlandse groothandels. In de verpakkingen zitten 2 plastic bekertjes van een centimer of 8 hoog. Onderin een laag aspergemousse. Daarop een laagje zalmmousse. Daarop weer datzelfde laagje aspergemousse.

image

Groothandels richten hun etenswaar voornamelijk op de horeca. Zo hoort het tenminste, ook al bedienen ze ook het grijze circuit van particulieren-die-toch-een-pasje-hebben, waaronder heel wat culi's, en zelfstandige loodgieters-advocaten-aannemers-en-notarissen-die-er-hun-boodschappen-doen.

Voor wie maakt de Franse fabrikant zoiets en voor wie koopt de Nederlandse groothandel het in?

Ik heb het geproefd. De zalmmousse is best OK voor een mousse uit een opgemaakt bakje dat er al een hele reis op heeft zitten. De aspergemousse smaakt niet meer naar asperge (knap!), is onaangenaam stijf en kennelijk zo houdbaar gemaakt dat er niet veel zinvols over te zeggen valt. Niet OK dus, al hebben ze hun best gedaan om er geen smaakversterkers in te stoppen.

Is dit in Frankrijk bedoeld voor luie of voor onhandige en onzelfverzekerde mensen die niet meer weten dat je heel eenvoudig zelf iets kunt maken dat eindeloos lekkerder en goedkoper is?
Hier is het in ieder geval niet bedoeld voor de culi. Voor de loodgieter en notaris dan?

Als we dit hier in restaurants tegen gaan komen, weet ik het voortaan zeker. Ik eet wel thuis.

Wat is de toegevoegde waarde van dit soort hapjes waar niemand blij van wordt, die duur zijn en voor veel vervuiling zorgen?

Heel voorspelbaar natuurlijk om dat soort punten hier weer eens te lezen. Laten we het daarom eens een paar gedachten verder proberen te trekken. Wat kunnen vissers, viskwekers en groententelers eraan doen om mensen - en restaurants- gemakkelijk en snel zelf iets te laten maken in plaats van ze over te leveren aan een duffe K&K imitatie culihap?
Dit artikel afdrukken