Dit Franse hapje kwam mee van een bezoek afgelopen week aan één van de Nederlandse groothandels. In de verpakkingen zitten 2 plastic bekertjes van een centimer of 8 hoog. Onderin een laag aspergemousse. Daarop een laagje zalmmousse. Daarop weer datzelfde laagje aspergemousse.
Groothandels richten hun etenswaar voornamelijk op de horeca. Zo hoort het tenminste, ook al bedienen ze ook het grijze circuit van particulieren-die-toch-een-pasje-hebben, waaronder heel wat culi's, en zelfstandige loodgieters-advocaten-aannemers-en-notarissen-die-er-hun-boodschappen-doen.
Voor wie maakt de Franse fabrikant zoiets en voor wie koopt de Nederlandse groothandel het in?
Ik heb het geproefd. De zalmmousse is best OK voor een mousse uit een opgemaakt bakje dat er al een hele reis op heeft zitten. De aspergemousse smaakt niet meer naar asperge (knap!), is onaangenaam stijf en kennelijk zo houdbaar gemaakt dat er niet veel zinvols over te zeggen valt. Niet OK dus, al hebben ze hun best gedaan om er geen smaakversterkers in te stoppen.
Is dit in Frankrijk bedoeld voor luie of voor onhandige en onzelfverzekerde mensen die niet meer weten dat je heel eenvoudig zelf iets kunt maken dat eindeloos lekkerder en goedkoper is?
Hier is het in ieder geval niet bedoeld voor de culi. Voor de loodgieter en notaris dan?
Als we dit hier in restaurants tegen gaan komen, weet ik het voortaan zeker. Ik eet wel thuis.
Wat is de toegevoegde waarde van dit soort hapjes waar niemand blij van wordt, die duur zijn en voor veel vervuiling zorgen?
Heel voorspelbaar natuurlijk om dat soort punten hier weer eens te lezen. Laten we het daarom eens een paar gedachten verder proberen te trekken. Wat kunnen vissers, viskwekers en groententelers eraan doen om mensen - en restaurants- gemakkelijk en snel zelf iets te laten maken in plaats van ze over te leveren aan een duffe K&K imitatie culihap?
Dit artikel afdrukken
![image](/images/uploads/aperohapje-zalm-asperge.jpg)
Groothandels richten hun etenswaar voornamelijk op de horeca. Zo hoort het tenminste, ook al bedienen ze ook het grijze circuit van particulieren-die-toch-een-pasje-hebben, waaronder heel wat culi's, en zelfstandige loodgieters-advocaten-aannemers-en-notarissen-die-er-hun-boodschappen-doen.
Voor wie maakt de Franse fabrikant zoiets en voor wie koopt de Nederlandse groothandel het in?
Ik heb het geproefd. De zalmmousse is best OK voor een mousse uit een opgemaakt bakje dat er al een hele reis op heeft zitten. De aspergemousse smaakt niet meer naar asperge (knap!), is onaangenaam stijf en kennelijk zo houdbaar gemaakt dat er niet veel zinvols over te zeggen valt. Niet OK dus, al hebben ze hun best gedaan om er geen smaakversterkers in te stoppen.
Is dit in Frankrijk bedoeld voor luie of voor onhandige en onzelfverzekerde mensen die niet meer weten dat je heel eenvoudig zelf iets kunt maken dat eindeloos lekkerder en goedkoper is?
Hier is het in ieder geval niet bedoeld voor de culi. Voor de loodgieter en notaris dan?
Als we dit hier in restaurants tegen gaan komen, weet ik het voortaan zeker. Ik eet wel thuis.
Wat is de toegevoegde waarde van dit soort hapjes waar niemand blij van wordt, die duur zijn en voor veel vervuiling zorgen?
Heel voorspelbaar natuurlijk om dat soort punten hier weer eens te lezen. Laten we het daarom eens een paar gedachten verder proberen te trekken. Wat kunnen vissers, viskwekers en groententelers eraan doen om mensen - en restaurants- gemakkelijk en snel zelf iets te laten maken in plaats van ze over te leveren aan een duffe K&K imitatie culihap?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor het feestje van de notaris en advocaat dus. Wat kost het om ze ff zelf te maken als traiteur?
2 moesjes, spuitzak, dezelfde wegwerpglaasjes. Dan kun je er als cateraar nog wat aan verdienen ook. Voor de Doe Het Zelvende notarissen die geen traiteur willen: even daar afhalen. Zelfde prijs, maar lekkerder.
Grappig, die gemaksgedachte. Ik ken een gaarkeuken - niet ver van Schiphol - waar je al je hapjes vers kunt laten maken voor een nette prijs. Dan ben je in 1x ook helemaal klaar.
Dit zijn zgn. "verrines". Ik bezocht in Duinkerke een fabriek (van Marine Harvest-Pieters). Zeer populair op recepties ('t is nu het seizoen), zoals vroeger de gebogen lepeltjes.
Die fabrieken hebben hygiënestandards waar operatiekamers in ziekenhuizen nog niet aan beginnen denken. Ik denk dat de verrine zijn tijd zal hebben, maar het blijft marginaal. De volumes zijn héél klein, dus de fabrikanten stappen in een vingerknip over op een ander product.
In Bremen is een heel instituut waar ze dit soort vissige hapjes uitvinden, ben ik eens op bezoek geweest. Als er maar vis inzat, en als het maar voor de grootste gemene deler eetbaar was. Dit zou daar heel goed ontwikkeld hebben kunnen zijn.
Kwam zo'n twintig jaar geleden al eens een bekende en gerenommeerde restaurateur uit de Eindhovense omgeving tegen bij wat toen nog geen Sligro heette met een tien liter emmer groene pepersaus en nadat hij mijn brede glimlach had gezien een heel rood hoofd.....