image

Op agripress.be vanmorgen een artikel over de eerste grote Tilipia-kwekerij in Europa. Hij staat in Henegouwen, bij Moeskroen, en heet Vitafish.

De Tilipia is in Europa inmiddels heel populair als consumptievis, maar wordt hier niet gekweekt. Reden dus om het aantal foodmiles terug te dringen en hier een duurzame vis te gaan kweken.

De kwekerij is volledig geïntegreerd, wat betekent dat de vis van ei tot verwerkte filet de plek niet verlaat. Dat concept is volledig te vergelijken met de varkensflat, zoals dat idee in Nederland leeft.

Het kweken van de vis heeft grote voordelen boven import uit Afrika, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. De omstandigheden waaronder de vissen daar worden gekweekt, zijn vaak niet duidelijk. De vervoerskosten (gekoeld, per vliegtuig) zijn hoog. Vitafish daarentegen kan de Europese markt vers bedienen - tegen een nog altijd concurrende kostprijs - en afhankelijk van de afstand zelfs binnen één of twee etmalen.

De vis krijgt uitsluitend plantaardig voedsel. Dat is niet zomaar een punt, maar een 'major issue'. Er is nogal wat viskweek waarvoor de zeeën worden leeggeroofd op zoek naar visvoer-vis, nog steeds geen ideale oplossing dus voor de teruglopende visstand. Animal Freedom pleit niet voor niets voor het terugdringen van de kweek van de zgn. carnivore vissen, zoals m.n. de zalm (je-weet-wel die gezonde omega-3 rijke vette vis die we minstens 2x per week moeten eten).
Daarnaast zijn de bedrijfsprocessen van Vitafish in overeenstemming met de eisen die aan een milieu sparende onderneming mogen worden gesteld.

Duurzaam dus en toch een, in dit geval platte, flat?

Een duurzame onderneming kan dus ook een intensieve teelt zijn die ons als mensen een goede gezondheidsoplossing garandeert, ons leefmilieu spaart én een betere kwaliteit vis oplevert. Wat wil je nog meer, want de productie is ook nog eens indrukwekkend: 30.000 kleine visjes per dag!

Wel verwarrend voor de consument, want die moet van Wakker Dier en de groeiende Partij vd Dieren kiezen voor Duurzaamheid én Diervriendelijkheid. Daar sta je dan straks voor het schap met Vitafish Tilapia's, je bent een bewuste consument en de Partij voor de Dieren is nog verder gegroeid. Wat doe je?

Laten we het daar eens over hebben.
Dit artikel afdrukken