Nick Trachet stuurt me zojuist opmerkelijk onderzoeksresultaat. Vegetariërs zijn gezonder, denken we. Dat komt niet van het groen en fruit, maar door hun 'attitude'. Ze letten ergens op. Martijn Katan schreef zaterdag een column in NRC-Handelsblad waarin hij net zoiets beweerde voor mensen die biologisch eten. Ze zouden gezonder en dunner wezen, omdat ze bewuster leven. Niet vanwege de aard van wat ze in hun mond stoppen.

Dat kan doorslaan. Vooral bij jonge mensen. Dat laat Amerikaans onderzoek zien. Een kwart (!) van jonge mensen die vegetarisch eet, heeft last van vreetbuien en gaan vervolgens over tot ongezonde pillen en poeders om hun gewicht weer onder de duim te krijgen. Da's een zodanig serieus getal dat je de vraag mag stellen of er naast mensen die het geen fluit interesseert wat ze eten, ook geen flinke groep is die zich er veel te druk over maakt.

Op de site van Vilt wordt het onderzoek als volgt geciteerd:

Jonge vegetariërs eten doorgaans meer groenten en fruit dan vleeseters, en op gezondheidsvlak plukken ze daar dan ook de vruchten van. Hun voedingspatroon doet bovendien het risico op overgewicht en obesitas dalen. “Anderzijds lopen vegetariërs een grotere kans dat ze vervallen in vreetbuien, terwijl voormalige vegetariërs zich vooral bezondigen aan ongezonde praktijken om het lichaamsgewicht onder controle te houden”, zegt Romona Robinson-O’Brien van de universiteit van Minnesota.Ongeveer 20 à 25 procent van de onderzochte vegetariërs en voormalige vegetariërs vertoont eetstoornissen zoals de inname van dieetpillen, overgeven, het gebruik van laxerende middelen en vreetbuien, waarbij overvloedig gegeten wordt in korte tijd. De meeste vegetariërs die deelnamen aan het onderzoek zijn van het vrouwelijke geslacht. Volgens Robinson-O’Brien zien sommige tieners in vegetarisme een gezonde levensstijl, maar anderen bekeren er zich toe om te vermageren.

Een stelling: te weinig aandacht voor eten is ongezond, te veel ook.
Dit artikel afdrukken