Dat zei iemand met verstand van vlees, mensen- en diervoeders me gisteren. Ik was aanwezig bij de jaarvergadering van de Nederlandse Diervoederfabrikanten en hun afnemers. Het ging er over soja, gentech en prijzen. Over de crisis in de wereld en over duurzaam ondernemen.

In de pauze ontstond dat boeiende gesprek. "Vlees hoort bij mensen, want van planten alleen kun je niet goed leven," vertelde een voerwetenschapper me. "Ach, als mensen hier vegetarisch willen gaan eten omdat dat duurzaam zou zijn, dan maakt niemand uit de handel zich daar druk om", zei iemand die de markt kent. "Aan vegetarische producten is ook geld te verdienen en de vraag naar vlees in de wereld neemt toch toe. Dan maar geen vlees hier, elders zijn ze er dol op en hebben ze nog wat in te halen."

Het was weer eens een heel ander perspectief op duurzaamheid. Als we gezond en goed willen eten, kunnen we ook met wat minder mensen toe in plaats van met meer planten. Dat kan het ook uit. Duurzaamheid betekent volgens Rik Smits dat we ons zaad eens wat minder over Gods akker moeten laten stromen. Dan zijn we straks met minder en kan het allemaal uit.
Dat gaat niet lukken. Wij hier worden vega en Europeanen zorgen er vanzelf voor dat ze de aardkloot niet met z'n nog meer mensen vervuilen.Zo gaat dat met rijke mensen. De rest van de wereld is met veel meer en begint net een beetje meer te verdienen. Daarom neuken ze er nog steeds op los. Minder uit armoe en meer van het plezier dat ze nu ook wat vlees kunnen betalen. En daarom weer kunnen wij vegeteren tot we een ons wegen, de vleesmarkt groeit. In de statistieken zag ik de kip als kampioen. Gelukkig maar, want dat is de echte duurzaamheidskampioen en niet dat rare gehakt van uitgemolken biologische koeien zoals Nederlanders moeten geloven.

Het was een mooie bijeenkomst met uiterst reële mensen die het echt over duurzaamheid zouden willen hebben. Maar ja, wie is er nou geïnteresseerd in de werkelijkheid?
Op de consument na, is de Nederlandse burger al vegetarisch. Hij droomt zijn bijdrage aan de wereld duurzaam en gaat rustig naar bed. Met een condoom, want de pil is ongezond.






Dit artikel afdrukken